zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Osamělé volarské seniory čeká novinka. Štědrovečerní večeře

VOLARY - 15/12 2022 - 10:09 – Poslední adventní akce se ve Volarech uskuteční pouhý den před Vánocemi a jde o naprostou novinku nejen ve městě samotném.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Jaroslav Pulkrábek, KIC Volary

  

Připravujeme totiž večeři pro část volarských seniorů. „Vánoce jsou obdobím, kdy nikdo nechce být sám. Přitom seniorů, kteří zůstali z různých důvodů sami, je i v našem městě mnoho. Proto se zrodil nápad, uspořádat pro ně štědrovečerní večeři, předat jim dárek, popovídat si. Dát jim vědět, že o nich víme, myslíme na ně a záleží nám na nich. Prostě si udělat společný Štědrý večer. I když den dopředu,“ vysvětlila starostka Martina Pospíšilová.

Vzhledem k tomu, že jde o průkopnickou akci a není kde čerpat poučení a inspiraci, bylo třeba vypořádat se s mnoha problémy. Třeba jak vyhledat seniory, pro které je tato akce určena. „Samozřejmě nejsme schopni zorganizovat setkání pro všechny seniory, i když by to bylo pěkné, ale těch je řádově stovky. Využili jsme proto zkušenosti Aničky Hodánkové, která za léta strávená na matrice má asi největší přehled o našich spoluobčanech, a zkoušeli jsme sestavit seznam lidí, které chceme oslovit, přičemž jsme si stanovili věkovou hranici sedmdesát let,“ prozradila způsob výběru pozvaných starostka.

Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná databáze osob, které žijí sami, byla opravdu jediným zdrojem informací osobní zkušenost, což samozřejmě může vést jak k opomenutí, tak k nesprávnému zacílení pozvánky. „Toho jsme si samozřejmě vědomi. Někdo může žít zdánlivě sám, ale má poblíž rodinu, se kterou tráví Vánoce. Jiní zas žijí tak nenápadně, že o jejich osamění ani nevíme. Přesto chceme toto setkání zorganizovat. Příští rok budeme zkušenější, ale teď je třeba učinit první krok,“ doplnila starostka s tím, že bylo rozesláno okolo sto čtyřiceti pozvánek.

Předštědrovečerní večeře se uskuteční v pátek 23. prosince ve společenském sále radnice a po obdržení pozvánky je třeba potvrdit účast na uvedeném telefonním čísle. S ohledem na cílovou skupinu je samozřejmostí zajištění bezbariérového přístupu a po dohodě lze domluvit i dopravu pro nemobilní hosty.

Z REDAKČNÍ POŠTY: Jaroslav Pulkrábek, KIC Volary

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Soutěž Národka má talent přinesla skvělá vystoupení

OBRAZEM: Děti ze Zahrádky poznaly několik vůní adventu

Žesťové sexteto ZUŠ Vimperk hrálo v Evropském parlamentu

Neorganizovaná mládež se učila, jak na finance nebo trh práce

OBRAZEM: Srdcařce vyhrkly slzy a nejlepší buchtu upekl chlap

OBRAZEM: SWAP oblečení na prachatické Národce už podruhé

Projektové dny pro mladé zdravotníky pěkně na vlastní kůži

OBRAZEM: KreBul připomíná smysl světového dne dobrovolníků

OBRAZEM: Montessori deváťáci sázeli strom pro (s) prvňáky

OBRAZEM: Andělské tvoření v Zahrádce přineslo hodně zábavy

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena