Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jubilejní plavební sezóna začne s folklórem i předáváním tradice

ŠUMAVA - 13/5 2022 - 10:08 – V sobotu začne jubilejní už 25. novodobá plavební sezóna na Jeleních Vrších. A nebude chybět ani folklór s Libínem-S.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Hynek Hladík, plavební ředitel Schwarzenberského kanálu

 

Folklorní soubor Libín-S Prachatice připomene v sobotu 14. května tradici těžké práce českých dělníků v ústí řeky Große Mühl i večerů s českou písničkou a tancem při setkání s folklorem. Samozřejmostí bude na Jeleních Vrších i první letošní ukázka plavení dříví na Schwarzenberském kanálu.

Program prvního dne 25. novodobé plavební sezóny zahájí ve 13:00 hodin setkání s folklorem s úvodním vystoupením souboru Libín-S Prachatice. Novou plavební sezónu pak také požehná otec Karel Falář, administrátor římsko-katolické farnosti Volary.

Zástupce Nové Pece by měl rovněž tradičně předat představiteli rakouské kulturní iniciativy Sunnseitn Gotthardu Wagnerovi roční nájemné za skulpturu Davida Svobody Strážce, která stojí v místě odbočení Želnavského kanálu z plavebního kanálu.

Na pódiu pak vystoupí hudební skupina Wiadawö vedená Gotthardem Wagnerem. Je velmi pravděpodobné, že se v improvizaci přidá i některý z muzikantů Libín-S. Rakušany potom až do setkání s plavením dřeva opět vystřídá Libín-S Prachatice. Ve 14:30 začne ukázka plavení dříví.

Po plavení budou do řad plaveckých učňů přijati v malém ceremoniálu všichni malí pomocníci při plavení dřeva. Po poklepání loveckým tesákem na ramena budou určeni plaveckými učni, což bude stvrzeno diplomem plaveckého učně a dostanou noví učni také učebnici plaveckého učně.
Zhruba v 15:00 hodin na pódium nastoupí opět Libín-S Prachatice, který bude provádět odpolednem až do závěru slavnosti otevření 25. novodobé plavební sezóny v 16:00 hodin.

Stavba plavebního kanálu, kterému se tehdy říkalo Vídeňský, dnes jej známe pod jménem Schwarzenberský, začala 4. května 1789. Na Jelení Vrchy dospěl plavební kanál o čtyři roky později – v roce 1793. Aby kanál dospěl až k bavorským hranicím, bylo třeba zhruba 30 let počkat. Zlatá doba plavebního kanálu trvala zhruba 100 let – od roku 1793 do roku 1891. Za tu dobu bylo pro císařské hlavní město Vídeň splaveno téměř 8 milionů prostorových metrů palivového dřeva.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Je jí třiadevadesát a vystavuje o tom, co denně píše

Chovatelská přehlídka trofejí se vrací po dvou letech do Čkyně

OBRAZEM: Volarští hasiči opět slavili, oceňovali a také vzpomínali

Park přišel o Pandoru a Davida a dočasně uzavírá vlčí centrum

Volarské školky budou plné, lesní školka má ještě volná místa

Bezbaťůžkový den v Montessori byl o spoustě zajímavých nápadů

OBRAZEM: Strunkovický týden Země a Noc s Andersenem

OBRAZEM: Děti z montessori pátraly na Den Země po studánkách

Mladí zahradníci z MŠ Chlumany srdečně zvou na místní trh

Turisté z Prachatic opět vyráží na výlety a zvou mezi sebe

OBRAZEM: Čarodějnický rej ve volarských školkách udělal radost

OBRAZEM: Ve strunkovické škole to v noci žilo s čarodějnicemi

Čáry, máry, koťata, připravte si košťata. Vzkázala na Skalku Elvíra

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena