ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Zahradou zámku Kratochvíle se prohání Světáci

FOTOREPORTÁŽ – Už dvaatřicáté divadelní léto na Kratochvíli nabízí v podání netolických ochotníků komedii Světáci podle filmu režiséra Zdeňka Podskalského z 60. let.

      

  

 

 # Pondělí 26/6 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl

 FOTO: Tomáš Přibyl a Ivan Janota

Divadelní léto na Kratochvíli se spolkem ochotníků Tyl Netolice není třeba příliš představovat. Jde o jednu z nejoblíbenějších a nejtradičnějších letních kulturních akcí našeho okresu. Letos už mají netoličtí divadelníci za sebou první třetinu z dvanácti plánovaných představení.

Premiéra se tu zdárně odehrála 22. června a po skončení divadelního léta na zámku se Tyl objeví se Světáky také na Lomci 13. července, o den později ve Vadkově a v neděli 16. července také v Dobčicích – vždy od dvaceti hodin.

I letos přitom netoličtí ochotníci pokračují v trendu posledních let, kdy si vybírají a upravují hry podle známých filmových předloh. Světáci přišli na řadu po komediích Limonádový Joe a Saturnin. Fasádníky, kteří jsou hlavními hrdiny této komedie, ztvárňují na Kratochvíli Petr Novák, Petr Šmíd a Petr Bursík.

Role tří žen, které se je pokusí využít, hrají Alena Reisingerová, Eva Bouzová a Iveta Uhlíková, která navíc představení režírovala s Miroslavem Mikešem. Postavu paní Trčkové, která vše vede k setkání fasádníků a tří „dam“, hraje principálka souboru Zuzana Leherová.

Světáci jsou černobílou komedii, která je známá spíše u střední a starší generace, a kterou natočil oblíbený český režisér Zdeněk Podskalský. Film měl premiéru v roce 1969 a pojednává o partě tří fasádníků, kteří chtějí prožít alespoň jednu noc na vysoké úrovni ve víru velkoměsta a na splnění tohoto snu věnují velké prostředky a úsilí.

Tyláci se s představením předvedli divákům po třiceti zkouškách a zpracovat nelehkou předlohu na ochotnickou úroveň zvládli dobře. Představení nestojí příliš na ději, ale hlavně na dialozích, které posunují situaci fasádníků kupředu. Nároky na herecké umění tak byly ve filmu vysoké. I proto hrálo fasádníky hvězdné herecké trio Sovák – Brodský – Libíček a „dámy“ hrály Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková a Iva Janžurová.

Tyláci naštěstí odolali touze hrát si na zkušené herce a drží se toho, že jsou ochotníci. Postavy na jevišti na Kratochvíli tak stojí hlavně na vykreslení charakterů a zdůrazněn je situační humor. Scénář je ale tak kvalitní, že vtipnost většiny replik zůstala zachována. Představení proto drží pohromadě, baví po celých zhruba devadesát minut a jako vždy u netolických ochotníků ho stojí za to vidět.

-  -  -

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky