ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Slavnosti byly menší, střídmější i historičtější

FOTOREPORTÁŽ a GLOSA – Přijel hejtman, vrátila se Beltina, švýcarští bubeníci i italští praporečníci a nově tu zněla francouzská kapela. I o tom byly letos Slavnosti Zlaté stezky.

      

  

 

 # Pondělí 26/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Prachatické Slavnosti Zlaté stezky potřebují změnu a nové impulsy. Za třicet let své existence se dopracovaly k podobě, která začala stagnovat. Potřebnou novou energii mohla přinést nová koncepce slavností schválená novou koalicí. Ta slibovala opět více historična na Velkém náměstí. Změna skutečně nastala, ale velmi opatrná.

Slavnosti letos působily menší prostorem, který zabraly, počty stánků i programově. Třeba historická vystoupení byla loni na Parkáně početnější, než letos na náměstí. Střídmost se projevila také ve výběru trhovců na náměstí, jejichž sortiment byl výrazně stylovější než v době, kdy na každém rohu stál stánek s pivem, čínskými nudlemi a slazenými nápoji v plastových lahvích.

I když se nekonal jubilejní ročník, podařilo se vedení města přivést na zahájení hejtmana Martina Kubu a starosta a poslanec Jan Bauer po dlouhých letech v opozici ukázal, že je zkušenější veřejný řečník než bývalý starosta Martin Malý. Také moderátor Filip Jančík předvedl, že zraje každým rokem a slavnosti jeho styl potřebují. Nově přitom přijelo nové partnerské město Prachatic, kterým je Pont-du-Château z Francie. Jejich kapela tu rozdávala radost.

Více středověku a historična na náměstí přitom také dorazilo. Středověká kuchyň, taverna a řemeslníci sice zabrali jen malou část Velkého náměstí, ale i tak je jejich návrat krokem správným směrem. Zejména řemeslníci přitom nebyli na náměstí jen na ozdobu, ale rozhovory s nimi ukázaly, že předváděli skutečnou historii. Jen víc takových počinů!

I návrat vystoupení s historickým nádechem na Velké náměstí prospěl. Fedrfechtýři skutečně patří před radnici, stejně jako pěvecký soubor Cink, který vede třicet let Jiří Vopálka z prachatické střední pedagogické školy. Prospěl i návrat oblíbené Beltiny, bubenické show ze švýcarského Spiezu i praporečníků z partnerského italského města Terra del Sole. A posluchače si našel i středověký rock kapely Tempus, i když je otázkou, zda by nebyl koncert čistě středověkých písní bez rockového nádechu lepší.

Po delší době lze opět trochu pochválit bohatost a atmosféru obou historických průvodů. Kostýmovaných účastníků se zdálo více než v minulých letech a partnerská města a spolky průvody natáhly na důstojnou délku. Platí však, že bez mažoretek, více praporů a rytířů to ještě není ono. Navíc stále chybí noční pochodňový průvod, který se nepodařilo adekvátně nahradit.

Návštěvnost se sice zdála opticky slabší než v minulosti, ale tu je obtížné srovnávat. Jednak bylo o slavnostech nezvykle chladněji, než bývá obvyklé, a předpovědi bouřek mohly také odrazovat. Především si však veřejnost v době covidových restrikcí hodně odvykla účastnit se veřejného života a inflace stále ještě nutí lidi šetřit. To, že byly letos slavnosti střídmější než loňský jubilejní třicátý ročník, se ale na návštěvnosti podepsat také mohlo.

Opatrný návrat k historičtějším slavnostem však pár věcí i kazí. Velký pivní stan na náměstí je sice asi praktický, ale krajně nevkusný. Jestli je tu potřeba krytého posezení, jistě by se dalo postavit ze středověkých stylových stanů.

Ze zařazování revivalových kapel do programu se pak začíná stávat nepěkný nešvar. Originálních kapel a zpěváků má Česko stále dost, a když si Majáles Vimperk může dovolit Davida Kollera, Mňágu a Ždorp a Pokáče v jeden večer, proč takovou sestavu večerních hostů nemají prachatické slavnosti?

Největší kritiku pak slavnosti po léta schytávají za stereotypnost. Třeba na to, že Crabdance bude i příští rok vystupovat v sobotním programu v 13:00 na Velkém náměstí si můžete vsadit a nemůžete prohrát. Letos také chyběla jakákoliv divadelní složka a celkově je jí na slavnostech málo. Atrakce - jako třeba lukostřelba, alchymista nebo středověký kolotoč - by mohly stát na místě, kde náměstí hyzdil pivní stan.

A to nemluvím o tom, že Zlatá stezka nevedla jen do Prachatic a Vimperk má skupiny, které nyní Prachaticím chybí a slavnosti by mohly oživit. Třeba skupiny Berit a Artego mají nápady i mladistvý elán, který teď v Prachaticích hodně chybí. Ješitnost tradičně bránící vimpersko-prachatické spolupráci je v tomto případě nesmysl.

To, že bylo letos více historična na náměstí, přitom celkovou stagnaci a zmenšování slavností nevyváží. K dalšímu pokroku je třeba posílit podhodnocený rozpočet této akce a také vyvinout větší úsilí. Místo pohody a průměrnosti je třeba opět slavnosti vést k vyšší úrovni a většímu věhlasu. Vědomí vlastní velké minulosti dává smysl i přítomnosti!

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky