ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatická výstava módy měla virtuosní start

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Novou výstavu dámské módy z doby nošení honzíků, neboli turnýr, přijel do Prachatic zahájit houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

      

  

 

 # Čtvrtek 22/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické muzeum ve své hlavní budově na Velkém náměstí připravilo další sezónní výstavu, kterou věnovalo krásné módě. Po nedávné výpravě do období secese se nová výstava věnuje dámské módě sedmdesátých a osmdesátých let 19. století, jejíž charakteristickou částí byl takzvaný honzík – neboli umělá konstrukce pod šaty rozšiřující a zvyšující siluetu pozadí.

„Tato móda se inspirovala hlavně rokokovou módou - a to spíše neformální rokokovou módou,“ řekla v úterý 20. června na zahájení výstavy její hlavní kurátorka Petra Richterová. Expozice je unikátní mimo jiné i v tom, že je složena z exponátů hned šestnácti jihočeských muzeí. I proto nad ní převzal záštitu jihočeský hejtman Martin Kuba.

Prachatické muzeum přitom na zahájení výstavy pozvalo známého a oblíbeného českého houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Ten přivezl na ukázku několik exemplářů historických houslí, na které zahrál skladby i z doby, kdy ženy nosily honzíky.

Nejstarší housle, na které hrál, byly vyrobeny v roce u 1620 a nejmladší právě na konci 19. století. Virtuos navíc neopomněl výklad o těchto vzácných dílech italských a německých mistrů a ukázal i rozdíl v tom, jak různé housle různě zní. Nakonec přitom i velmi ochotně odpovídal na dotazy.

Muzeum k výstavě vydalo také obsáhlý katalog, který obsahuje o módě a exponátech řadu velmi zajímavých informací. Na módu s honzíkem se přitom do prachatického muzea můžete přijít podívat až do 15. října. V hlavní sezóně je tu otevřeno v pondělí od deseti do sedmnácti hodin a od úterý do neděle od devíti do sedmnácti hodin.

Ředitel Prachatického muzea Petr Berkovský a virtuos Jaroslav Svěcený (vzadu).

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky