ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Trampská muzika lákala vzdor dešti až do noci

NETOLICE/FOTOREPORTÁŽ – Trempové vydrží všechno. Ukázal to netolický Memoriál Tonyho Hořínka. Ten opět přinesl trampskou, country a folkovou hudbu, ale i déšť.

      

  

 

 # Pondělí 12/6 2023 - FOTO: Ivan Janota

 TEXT: Ivan Janota a Tomáš Přibyl 

Memoriál Tonyho Hořínka se v Netolicích na Rychtě koná od roku 2012 a letos se vrátil do místního programu opět po tříleté pauze ovlivněné covidovými omezeními. U zrodu festivalu stál zejména tehdejší starosta Netolic Oldřich Petrášek – sám nadšený tramp.

Letošnímu ročníku, který se konal v sobotu 10. června, přitom nepřálo moc počasí. Skoro celý den pršelo tak vydatně, že se až zdálo, že se festival ani konat nebude. Dokonce se posunoval kvůli dešti jeho začátek o třicet minut na osmnáctou hodinu, kdy už naštěstí pršet přestalo. Návštěvníci pak přicházeli postupně, aby nakonec zaplnili všechna místa!

Festival připomíná Tonyho Hořínka, který se v Netolicích narodil v domě, kde je dnes hotel Rychta – ten festival pořádá s místní radnicí. Tony Hořínek byl výraznou hudební postavou české trampské scény v předválečném období a je autorem řady evergreenů té doby.

V průběhu sobotního podvečerního a večerního koncertu sice začalo ještě několikrát pršet, ale nikdo domů neodcházel – protože trampové prostě vydrží všechno. Na začátku všechny přivítal Milan Dudáček - majitel hotelu Rychta a hudební program zahájili tradičně místní bratři Türkové, kteří zahráli trampskou hymnu Vlajku a všichni ve stoje zpívali s nimi. Večerem provázel Jaroslav Matějů.

Publikum přitom letos hodně zaujala i holandská zpěvačka Loes Van Schaijk, kterou doprovázel Miloš Klápště. Loes žije v Čechách, naučila se perfektně česky a v Netolicích zpívala anglicky, česky i holandsky. Pozvána byla také kapela Druhá liga z Karlových Varů, Pavlína Jíšová a Jarda Matějů, skupina Hluchej Pes z Českých Budějovic a Vodáci ze Lhenic.

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky