ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Velkoborská pouť vedla opět k lesnímu prameni

VELKÝ BOR/FOTOREPORTÁŽ – Letošní pouti ve Velkém Boru u Strunkovic nad Blanicí přálo krásné počasí. A tak byla účast velká a nálada pospolitá i duchovní.

      

  

 

 # Úterý 6/6 2023 - FOTO: Ivan Janota

 Text: Tomáš Přibyl a Ivan Janota

Velkoborské poutě mají neopakovatelnou atmosféru starých procesí, která stále na některých místech patří k tradiční římsko-katolické lidové zbožnosti. Z velkoborské návsi se tu s kapelou chodí do Krtelského lesa k poutnímu místu, které tvoří kaplička Nejsvětější Trojice a pramen u ní.

Od Listopadu 89 se tu konala pouť v neděli 4. června už po čtyřiatřicáté. „Poutě na tomto místě mají mnohaletou tradici, která sahá do 19. století, a možná ještě dál. Po mnoho generací chodili naši předkové k tomuto místu, aby se tu pomodlili - poprosili i poděkovali - a občerstvili se vodou z pramene. Pouze v době 70. a 80. let dvacátého století byly poutě režimem zakázány pro nedůstojnost místa a plašení lesní zvěře,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ David Michal Říha, který procesí ke kapli a prameni vedl a ministroval i při mši.

V minulosti mívaly místní poutě ještě větší rozměr, když se tu scházela procesí nejen z Velkého Boru ale i z Vitějovic a Krtel. I v současnosti však na místní lesní mši chodí lidé z bližšího i vzdálenějšího okolí. Také letos pro ně bylo připraveno místními dobrovolnými hasiči občerstvení a mši přijel tradičně sloužit otec David Kučerka, který je členem Řádu Křižovníků s červenou hvězdou sídlícího v Praze u Karlova mostu.

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky