ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Muzejní noc letos oslovila všech pět smyslů

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Prachatické muzeum o muzejní noci představilo řemesla staré Šumavy a také se věnovalo česko-německým vztahům na Prachaticku.

      

  

 

 # Neděle 28/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Muzejní noci jsou skvělé zejména tím, že zcivilňují tyto prospěšné instituce, oživují je a nabízí aktivní zapojení do poznávání historie. Velmi živou formou tak pomáhají odpovídat na to, odkud vzešla přítomnost a proč je taková, jaká je. Prachatické muzeum přitom s muzejními nocemi slaví tradičně úspěch.

Ta letošní byla v pátek 26. května od sedmnácti hodin hlavně o řemeslech staré Šumavy, folkové hudbě a nové expozici muzea, která se stává jeho chloubou. Program přitom oslovil všech pět smyslů – když se muzeem a prostorem před ním linula hudba, vůně česnekových placek, které navíc báječně chutnaly, řemesla si bylo možné vyzkoušet vlastníma rukama, a to vše byla i pastva pro oči.

V muzeu bylo možné narazit na dráteníka, pekařské duo od volarské pece a k tomu se tu nacházela dílna na výrobu páteříků, další dílna na výrobu dřevěných holubiček a podívat se tu bylo možné i na předení a tkaní. A navíc sem zavítala i českobudějovická folková kapela Bonsai č. 3, která tu měla od osmnácti hodin připravený koncert.

Asi největší zájem byl, jak se dalo očekávat, po osmé hodině večer o komentovanou prohlídku nové expozice Prachatického muzea. Té se ujal kurátor této výstavy a archeolog muzea Jindřich Vágner. Expozice se věnuje česko-německým vztahům na Prachaticku a Vimpersku hlavně ve 20. století. Jejími hlavními tématy jsou tak zejména odsun Němců po druhé světové válce a zaniklé vesnice našeho okresu.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky