ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Branná výchova opět žila na městském stadionu

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Prachatický městský stadion hostil brannou soutěž žáků druhého stupně. Konala se v rámci přípravy občanů k obraně státu.

      

  

 

 # Neděle 14/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Soutěž vyhlásil ředitel Krajského vojenského ředitelství v Českých Budějovicích plukovník Alois Urban. V Prachaticích její oblastní kolo spolu s armádou pořádala už podruhé Základní škola Zlatá stezka 240. Její ředitelka Lenka Králová si, kdy se soutěž konala, pochvalovala, že zájem škol byl letos větší než loni. To zřejmě souvisí i s tím, že branné přípravě se opět dostává ve veřejném prostoru více pozornosti.

Dorazilo deset družstev, která měla šest členů, z nichž musela být minimálně jedna dívka. Vojáci, včetně těch z dobrovolných záloh, pro ně připravili několik disciplín – šlo třeba o práci s mapou, střelbu ze vzduchovky na přesnost, házení granátem nebo člunkový běh, dřepy a kliky. K tomu se Oblastní spolek Českého Červeného kříže Prachatice postaral o stanoviště s tématem první pomoci.

Soutěž armáda organizuje v rámci projektu zvaného POKOS. Jde o zkratku slov ‚příprava občanů k obraně státu‘. Tuto přípravu má česká armáda na starosti ze zákona. Soutěž přitom připravuje i s Československou obcí legionářskou.

První místo obsadil v Prachaticích v podstatě domácí tým ZŠ Zlatá stezka, na druhém místě skončil první tým husinecké základní školy a na třetím místě další husinecký tým.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky