ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Premiéru vimperských trhů ani Servác nezkazil

VIMPERK/FOTOREPORTÁŽ – Návrat farmářských trhů do Vimperka se povedl. A to navzdory tomu, že jim druhý z ledových mužů Servác přichystal chladné a deštivé počasí.

      

  

 

 # Sobota 13/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl  

Počasí sice v sobotu 13. května dopoledne ve Vimperku na náplavce u Volyňky odpovídalo zcela pranostikám o ledových mužích, ale účast trhovců a zejména veřejnosti ukazovala, že po podobné akci je ve městě a okolí hlad. Prakticky celé dopoledne tu drobně pršelo a bylo osm stupňů nad nulou, ale pověst, kterou mají organizátoři, tuto nepřízeň počasí překonala. A navíc opět platilo, že Vimperští jsou na podobné počasí zvyklí.

A tak celé dopoledne proudily na první letošní farmářský trh ve Vimperku hojné počty návštěvníků a prodejci, kteří to kvůli počasí nevzdali, chybu neudělali a prodali. Dorazilo sem třináct trhovců a nakonec nechyběla ani doprovodná kytara se zpěvem a možnost chvíli posedět. Co trhovci přivezli, vidíte na fotografiích.

Do pořádání vimperských farmářských trhů na náplavce u Volyňky se pouští nový spolek Marcipáni s podporou města. První mají za sebou a druhý se chystá na 24. června. Spolek, který bude trhy organizovat ve Vimperku jednou za měsíc až do října, tvoří lidé, kteří se pohybují kolem úspěšných vimperských akcí - Aneta Turková, Pavla Krejsová, Petr Marek a Zdeněk Mráz.

„Již třetím rokem ve Vimperku pořádáme Šumavský food festival, ke kterému se loni přidal i pivní. Tyto akce byly většinou spojovány s Café Mráz, ale stojí za tím celá parta mladých lidí, kteří chtějí oživit místní gastronomii. Proto jsme se takto sdružili, abychom tomu dali nějaký řád. Cílem spolku je přivést do Vimperka zajímavé gastro zážitky a zároveň ukázat místní krásy návštěvníkům odjinud,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ předseda spolku Zdeněk Mráz.

„Již dva roky provozujeme kavárnu a snažíme se hostům nabídnout to nejlepší. Za tu dobu jsme sami osobně poznali několik farmářů a malých výrobců. Poznali jsme i Terezu Pidrmanovou, která spolupracuje s komunitou Lokálové a ta nás přivedla k myšlence uspořádání trhů. Díky zájmu a podpoře vedení města Vimperk se to nakonec povedlo,“ dodal Zdeněk Mráz k tomu, jak vznikla idea pořádat farmářské trhy.

Vimperská radnice na podporu trhů přitom vyčlenila z městského rozpočtu sedmdesát tisíc korun. „Angažujeme se v tom finanční i administrativní podporou. Vyřizujeme povolení, propagaci. Půjčujeme jim i stánky,“ řekl novinářům vimperský místostarosta Zdeněk Kuncl. „Nebudou platit ani žádné poplatky,“ dodala starostka Jaroslava Martanová.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky