ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  V realistické soutěži poskytovali první pomoc

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Svým významem je to asi nejdůležitější soutěž našeho regionu. Navíc opět kvalitně připravená a s rekordní účastí.

      

  

 

 # Pátek 13/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Areál prachatického pracoviště domu dětí a mládeže, dopravní hřiště a park Mládí hostily tento týden opět soutěž mladých zdravotníků. Ta prověřuje a zdokonaluje znalosti v poskytování první pomoci u dětí základní školou povinných. Dlouhé roky ji organizuje Oblastní spolek Českého Červeného kříže Prachatice s partnery a význam a kvalita této soutěže pod rukama organizátorů jako by stále rostly.

Letos na soutěž přijelo rekordních 110 soutěžících z jedenácti základních škol, které vytvořily deset družstev z žáků prvního stupně a dvanáct družstev ze žáků druhého stupně. Jde o děti, které se s první pomocí seznamují v kroužcích a školní výuce a které splňují záměr této soutěže. Tedy to, že poskytnout první pomoc zraněným nebo nemocným by měl umět každý člověk.

Soutěž mladých zdravotníků je přitom v Prachaticích velmi realistická. Krvácení z nosu nebo střep zaseknutý v noze vypadaly naprosto pravdivě. K tomu předváděli mimořádné výkony i figuranti – až děsivě uvěřitelná byla třeba dívka simulující těžký záchvat paniky. Pro soutěžící tak často šlo o křest ohněm.

„Někomu se dařilo lépe, někdo se nechal zaskočit… Na soutěžních stanovištích se děti setkaly nejen s ošetřením různých poranění, musely si poradit i s popáleninami, infarktem, transportem zraněných, obvazovou technikou a v hasičských dovednostech. O umístění družstev pak rozhodovalo i několik málo bodů a výsledky byly někdy velmi těsné,“ uvedla za Oblastní spolek ČČK Prachatice předsedkyně oblastní výkonné rady Silvie Janošťáková, která byla hlavní rozhodčí soutěže.

Svá školní družstva doprovodili na soutěž i starostové Zdíkova a Vacova. „Zdraví máme jen jedno a situací, kdy se vaše dovednosti mohou hodit, je mnoho. Chci proto poděkovat vám i učitelům, kteří vás zdravovědu učí,“ řekl soutěžícím starosta Vacova František Čtvrtník.

Starosta Zdíkova Roman Šebánek pak zmínil, že i on na tyto soutěže jezdil jako kluk. „Myslím, že tato soutěž má smysl, protože každý člověk se může setkat se situací, kdy bude třeba poskytnout první pomoc a poskytnout by ji měl umět každý člověk v této republice, ať jedničkář nebo pětkař,“ řekl.

„Moc děkujeme partnerům HZS Prachatice, SZŠ a VOŠS České Budějovice, pracoviště Prachatice, SPgŠ a VOŠS, DDM Prachatice a ZŠ Vodňanská za pomoc s organizací akce, a sponzorům za věcné ceny do soutěže. Okresní soutěž mladých zdravotníků podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a Jihočeský kraj. Obrovský dík patří všem dobrovolníkům, kteří nelitovali svého času a podíleli se na přípravě soutěže, ať už jako rozhodčí, figuranti nebo organizační pracovníci,“ dodala pak závěrem za organizátory Zuzana Pelikánová.

Pořadí I. stupeň
1. ZŠ Vacov I.
2. ZŠ Vimperk, Smetanova
3. ZŠ Vacov II.
4. ZŠ Borová Lada
5. MS ČČK Prachatice
6. ZŠ Zdíkov
7. ZŠ Šumavské Hoštice
8. ZŠ Husinec
9. ZŠ Čkyně
10. ZŠ Stachy

Pořadí II. stupeň
1. ZŠ Vacov
2. ZŠ Vimperk, TGM
3. MS ČČK Prachatice
4. ZŠ Čkyně
5. ZŠ Smetanova, Vimperk
6. ZŠ Šumavské Hoštice
7. ZŠ Zdíkov
8. ZŠ Stachy
9. ZŠ Husinec I.
10. ZŠ Prachatice, Národní I.
11. ZŠ Husinec II.
12. ZŠ Prachatice, Národní II.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky