ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vzpomínková jízda připomněla i Pattonovy vojáky

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Naším regionem opět projela vzpomínková jízda připomínající 78. výročí konce druhé světové války. Zastavila se i v Prachaticích.

      

  

 

 # Pondělí 8/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Vzpomínkové jízdy s historickou vojenskou technikou jsou tradiční oslavou osvobození našeho regionu. U nás pravidelně jedou kluby vojenské historie od Protivína přes Husinec do Prachatic a dál pak přes Lhenice do Netolic. Nejinak tomu bylo včera 7. května a při zastávce v Prachaticích byl připraven i slavnostní akt u místní radnice.

Promluvili při něm místostarosta Jan Kotrba a také tiskový atašé americké ambasády Grifin Rozzel. Jan Kotrba připomněl zejména oběti a hrůzy druhé světové války a Grifin Rozzel mimo jiné vyjádřil velkou radost nad tím, že si u nás i po tak dlouhé době připomínáme osvobození americkými vojáky. A zmínil rovněž stále aktuální potřebu boje proti autoritářským režimům. O čestnou stráž se při položení věnců postarali vojáci české armády a skauti.

Na prachatické Velké náměstí přitom v sobotu dorazilo zhruba šedesát kusů vojenské techniky – především jeepů a motorek s několika desítkami mužů a žen v uniformách americké armády. Zájem veřejnosti byl velký a ke všemu hrál Saxband prachatické základní umělecké školy pod vedením Pavla Pavelky.

Výročí konce druhé světové války se ve městech našeho regionu slaví v různé dny podle toho, kdy do nich dorazili osvoboditelé. Oficiálním dnem je v Evropě 8. květen. Ten den byla už podruhé v Berlíně podepsána kapitulace Německa. Poprvé se tak stalo už o den dříve v Remeši, ale na naléhání Sovětů byl dokument podepsán znovu 8. května v Berlíně před půlnocí a v Moskvě už v té době bylo 9. května. Prachatice osvobodili 8. května vojáci 26. pěší divize 3. US Army, které velel legendární generál George S. Patton.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky