ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Volarští zahájili s jitrnicemi, pohádkou a tankem

VOLARY/FOTOREPORTÁŽ – Prvomájové zahajování turistické sezóny přineslo letos ve Volarech několik novinek. Nechyběly zabíjačkové pochoutky a americký tank.

      

  

 

 # Úterý 2/5 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO: Ladislav Beran a Jaroslav Pulkrábek – KIC Volary 

Ve Volarech se tradičně první květnový den zahajuje nová sezóna otevřením muzea a přechodem informačního centra do letního režimu. Muzeum otevřelo letos jen s malými změnami. „Expozice doznaly jen drobné úpravy a doplnění exponátů. Přesto je na co se tu dívat, už jen proto, že jde z velké části o předměty mající vztah k městu,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ ředitel Kulturně informačního centra Volary Jaroslav Pulkrábek.

Doprovodný program k otevření muzea byl ale letošní novinkou, a to pokud jde o prodej zabíjačkových dobrot. Tradiční pečení chleba letos bylo nahrazeno mastným sortimentem kvůli zdravotním potížím mistra pekaře, ale zájem o novinku byl také velký. „Pro děti tu byla tradičně připravena pohádka. Tentokrát to byla Pohádka z budíku Teatru Pavla Šmída, která byla o tom, proč čas někdy utíká jako zběsilý,“ řekl náš spolupracovník Ladislav Beran.

Hlavním lákadlem prvomájového volarského programu pak byl americký tank, který zažil boje druhé světové války na západní frontě. „Jedná se o střední tank M4 Sherman, který byl vyroben v červnu 1943 v USA,“ vysvětlil Jaroslav Pulkrábek. Tank skončil na konci války v Belgii, odkud byl prodán do Jižní Ameriky, aby byl nakonec prodán do Čech, kde prošel nákladnou rekonstrukcí.

„V České republice se v současnosti nachází jen asi pět těchto tanků a jen tento je v pojízdném stavu,“ dodal Jaroslav Pulkrábek s tím, že na náměstí u kostela se kromě tanku objevila i další válečná technika ze sbírek milovníků vojenské historie, a to obrněný transportér a nákladní vůz.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky