ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Ukrajinské Velikonoce u svatého Jakuba podruhé

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Pravoslavný ukrajinský národ sužovaný válkou našel už podruhé velikonoční azyl v prachatickém kostele svatého Jakuba Většího.

      

  

 

 # Neděle 16/4 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Stále je to tak trochu teologický a denominační zázrak – v kostele římskokatolické církve sloužil v sobotu 15. dubna opět řeckokatolický kněz pravoslavný velikonoční obřad. Stejně jako loni byl určen hlavně pro Ukrajince, kteří uprchli ze své země před válkou s Ruskem. A stejně jako loni tím římští katolíci projevili solidaritu se svými bratry v Kristu, i když mezi nimi panuje už bezmála tisíc let schizma.

Ukrajinské pravoslavné Velikonoce začínají o týden později než římskokatolické, protože jejich datum se řídí starším juliánským kalendářem. Hodně se při nich nešetří svěcenou vodou a k liturgii patří také velký důraz na svěcení pokrmů, což patří k tradicím národa pocházejícího z úrodné oblasti.

Ukrajinci říkají Velikonocím Velykden a začínají je právě svěcením pokrmů. Může jít o ryby, maso i mléčné výrobky a hlavně o pasku. Toto tradiční pečivo je vysokou buchtou se smetanovou polevou a zdobením. Tradicí je také dát si záležet na výzdobě koše, ve kterém se pokrmy ke svěcení přináší.

Obřad doprovodily i zpěvy v ukrajinštině a vedl ho rodilý Ukrajinec otec Russlan Zassiedko, který žije v jižních Čechách, patří k řeckokatolické denominaci a obřady slouží v tradičním východním ritu. Stále tu přitom bylo znát, jakou radost může slavení Velikonoc podle vlastních tradic udělat a kolik podpory to může uprchlíkům dodat.

Gotický kostel s barokními oltáři sice neposkytuje tak tajemnou atmosféru jako tradiční pravoslavné chrámy, ale i tak si cestu ke svatému Jakubovi v Prachaticích našlo několik stovek Ukrajinců. Nebyli mezi nimi samozřejmě jen uprchlíci, ale také ti, kteří už tu žijí a pracují delší dobu. Jak připomněl prachatický vikář Petr Plášil, řada jich tu chodí pravidelně i na katolické bohoslužby a římskokatolická církev jim umožňuje jít i ke svatému přijímání.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky