ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Na konci cesty kolem Krčínky čekaly nejen buřty

NETOLICKO/FOTOREPORTÁŽ – Netolické muzeum a obec Hracholusky pozvaly v sobotu na ojedinělou vlastivědnou procházku s průvodcem podél stoky Krčínky.

      

  

 

 # Pondělí 28/3 2023 - TEXT A FOTO: Ivan Janota 

Krčínku vybudoval legendární Jakub Krčín z Jelčan, aby přivedl vodu do zahrady zámku Kratochvíle. Voda z Krčínky tu poháněla různé atrakce. Jenže netolickým obyvatelům se nelíbilo, že vodu přivedl z potoka, který na Netolicku napájí několik velkých rybníků. A tak s jejím stavitelem vedli spory. Možná i ty stály za vznikem pověsti o tom, že stoku, která je dnes technickou památkou, v noci proorává čert s Krčínem zapřaženým do pluhu.

Procházka kolem stoky vedla v sobotu 25. března od Dolního Nadýmače Netolickou oborou. Jako průvodce ji provázel znalec obory Ladislav Brašnička. Přišlo zhruba pětadvacet lidí, počasí bylo přívětivé a dvakrát jsme lehce zmokli. Na konci trasy jsme měli připravené občerstvení - na ohníčku jsme si opekli buřty a dokonce jsme dostali velkou vzácnost - pálenku Zechovici - na kterou nakreslil etiketu známý výtvarník Jaroslav Kerles.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky