ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Na střeše muzea byla za dob renesance zahrada

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Jak se žilo v renesančním domě a co měl na střeše? To se dozvěděly děti, kterým byla určena sobotní prohlídka Sitrova domu na náměstí.

      

  

 

 # Neděle 19/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V centru Prachatic se mohly v sobotu 18. března vydat děti do světa renesance, kdy město zažilo období největší slávy, bohatství a významu. Od desíti a od jedenácti hodin tu pro ně byly připraveny dvě akce. Komentovaná prohlídka domů na náměstí a pak také prohlídka Sitrova domu, kde sídlí Prachatické muzeum. O první prohlídku se postarala Barbora Koritenská za pořádající spolek Živá vila a o druhou pak pedagožka muzea Lenka Kunová s dcerou v dobových šatech.

Muzeum prohlídkou určenou dětem zahájilo novou sezónu svých doprovodných akcí a opět připravilo událost, která táhne děti od televizí a mobilů do skutečného světa a historie. Zájem byl přitom velký a výrazy obličejů dětí dokazovaly, že výklad doslova hltají. Ostatně dozvěděly se velkou spoustu zajímavostí, které něco řeknou i menším návštěvníkům muzea.

Třeba o tom, že na střeše Sitrova domu bývala až do 19. století renesanční zahrada. Že tento původně gotický dům nechal v roce 1604 přestavět jeho majitel pro svého syna Tomáše Sitra a přestavby se ujal italský architekt Josef Fargi. Prohlídka přitom vedla od sklepů, které sloužily ke skladování potravin, až do nejkrásnějšího sálu domu.

Děti také třeba už ví, proč si renesanční stavitel nedovolil zcela překrýt původní gotickou malbu ukřižování Krista nebo proč měli původní obyvatelé domu lavice u oken, jak často se myli, či jak se používal svatební pohár, který je součástí renesanční expozice muzea. A vše pak završil výklad o šatech, které se v renesanci nosily.

Muzeum se touto akcí určitě trefilo do černého. Dětské účastníky prohlídka bavila tak, že neměli vůbec žádné problémy s udržením pozornosti, naopak měli spoustu dotazů a kromě zážitku si odnesli také dost informací o historii města, kde žijí.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky