ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Na tragédii masopustu dorazil opět početný dav

ŽERNOVICE/FOTOREPORTÁŽ – Žernovičtí dobrovolní hasiči v neděli opět slavili s pochováváním Bakuse sukces, jaký se sluší a patří ke skonu Pána všech zhýralců.

      

  

 

 # Pondělí 20/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Žernovičtí patří k posledním, kteří tradici hraní lidové masopustní veselice nazvané Pochovávání Bakuse aneb tragédie masopustu v našem regionu udržují. Přitom jde o frašku, která se v Čechách hrávala zřejmě už ve středověku. Lotos ji žernovičtí dobrovolní hasiči sehráli opět po pěti letech v neděli 19. února u hasičské zbrojnice, u hospody a na návsi.

Hra je především o tom, že masopust má být časem hodování ale také bláznivin, než začne na Popeleční středu čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Ústřední zápletku proto tvoří smrt a pohřeb Bakuse – pána všech zhýralců a v antice boha vší zábavy. Příčinou jeho skonu jsou samozřejmě následky nezřízeného požívání alkoholu a přejídání.

Kromě Bakuse, jeho ženy a dcer tu nechybí další postavy – především jde o průvodce dějem Masopusta, ale také nápadníky Bakusových dcer nebo hrobníka. A samozřejmě nechybí ani hodně české lidové muziky a maškary. Publikum je pak v Žernovicích při této příležitosti vždy početné a výborně se baví.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky