ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Tři Grácie z unikátní opony se ukázaly zblízka

PRACHATICKO/FOTO – Divadelní skvost, jakým se mohou na Prachaticku pochlubit jen Netolice, se ukázal veřejnosti. Jde o ručně malovanou oponu z 19. století.

      

  

 

 # Úterý 14/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Netolické muzeum a radnice připravily na závěr minulého týdne ojedinělou akci – pozvaly na veřejnou prohlídku nejstarší divadelní opony našeho regionu. Ta patří k nejstarším i na jihu Čech. Opona prošla v minulých dvou letech náročným restaurováním a našla své místo v zasedací místnosti budovy radnice.

O její prohlídku byl přitom v pátek 10. února velký zájem. Jen v první půlhodině sem dorazil v průměru jeden člověk za minutu, aby si oponu prohlédl zblízka a dostalo se mu o ní výkladu od ředitelky muzea Zuzany Leherové. Ta je také nadšenou ochotnickou herečkou v místním divadelním spolku Tyl, který letos slaví 140 let své existence. Nahlédnout bylo možné i do kroniky spolku a nechyběly tu ani snímky opony z její historie.

Opona pochází zřejmě z roku 1862. Objevují se i starší datace, ale tento rok netolické muzeum JUDr. Otakara Kudrny považuje za nejpravděpodobnější. Takže loni oponě bylo 160 let a navíc uplynulo loni 100 let od chvíle, kdy přestala v netolickém divadle sloužit.

Namalovali ji dva netoličtí berní úředníci Kuliš a Hödl. Znázorňuje Diovy dcery Tři Grácie, které byly podle antických legend mimo jiné strážkyněmi kvality všech umění. Traduje se, že modelem stály malířům Kulišovy dcery. Opona sloužila v netolickém divadle do jeho přestavby v roce 1922. Pak ji nahradila opona s pohledem na město.

Co bylo s oponou až do 90. let, pak není zcela jasné. Ví se, že ji město poslalo třeba na výstavu opon, ale zřejmě zůstala uložena v prostoru jeviště netolického divadla, kde byla objevena. Pak putovala do muzea, které ale nemá dost velký prostor, kde by plátno o rozměru 4,6 krát 3,3 metru vystavilo.

A loni a předloni pak prošla restaurováním za 285 000 korun. Kraj muzeu přispěl dotací celkem 150 000 korun. O její obnovu se postarala dvojice restaurátorů Milan Kadavý a Alena Kadavá Grendysová. Práci neměli úplně lehkou, protože opona na některých místech zchátrala tak, že její malba opadala.

V podmínkách získání grantu na obnovu opony bylo i to, že bude někde trvale vystavena. Jinam než do zasedací místní radnice se ale nevejde a navíc tu našla důstojné místo. Jen bylo potřeba okna místnosti vybavit speciálními foliemi s UV filtrem, aby slunce nepoškozovalo barvy opony.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky