ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Premiéra vepřových hodů a trhů města lákala

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Prachatická radnice má za sebou premiéru v pořádání vepřových hodů a městských trhů dohromady. Akce měla přivést lidi do centra a to dokázala.

      

  

 

 # Sobota 11/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

I když trhy a vepřové hody už v posledních letech prachatické centrum hostilo, šlo dnes 11. února na Velkém náměstí v řadě ohledů o premiéru. Poprvé vepřové hody pořádalo město a poprvé je spojilo s malým trhem. A to s jasně deklarovaným cílem přivést lidi na náměstí. Což se podle počtu návštěvníků celkem jednoznačně podařilo.

Pro příchozí byl na náměstí připraven velký pivní stan s vyhříváním, zabíjačkový a vepřový sortiment a také několik stánků s dalším zbožím a potravinami. K tomu hrálo harmonikářské duo nebo reprodukovaná hudba a nechyběla možnost koupit si pivo.

Trh a hody dělaly dojem, že pořadatelé se netají tím, že se pokouší o masovou akci a vsadili na naši tradiční národní posedlost vesměs nezdravou českou kuchyní a pivem. Otázkou však je, jak s takovou ideou zabodují u mladších částí populace, které už na podobné věci tolik nedají.

Každopádně má radnice smůlu v tom, že se tato akce nevyhne srovnání s dalšími trhy a akcemi, které se ve městě konají. Z tohoto srovnání vychází, že snaha oživit centrum se cení, ale i podobně zaměřená akce by mohla z hlediska estetického vypadat třeba jako adventní podvečery.

A to zejména proto, že se konala uprostřed toho nejkrásnějšího, co Prachatice mají, což je jejich goticko-renesanční centrum. Lidovost nemusí nutně znamenat rezignaci na vyšší úroveň. A za zmínku stojí i to, že u akce trvající od devíti do patnácti hodin, by nemělo být vše téměř vyprodáno už kolem poledne…

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky