ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Senioři vyrazili v bazénu opět přes La Manche

PRACHATICE/FOTOREPORTÁŽ – Už po deváté plavou a sčítají vodní kilometry v prachatickém bazénu senioři. Opět totiž chtějí v součtu přeplavat minimálně jednou kanál La Manche.

      

  

 

 # Pátek 3/2 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Přeplavme svůj La Manche je tradiční sportovní a celorepubliková výzva klubu SenSen – tedy senzačních seniorů. Prachatický klub SenSen se do ní s městem a dalšími dobrovolníky zapojuje už od roku 2015. Seniorské týmy z celé republiky se při této akci snaží za jeden měsíc v bazénech přeplavat v součtu vzdálenost 34 kilometrů, které představuje šířka lamanšského průlivu v jeho nejužším místě.

V Prachaticích se letos začalo ve středu 1. února ve třináct hodin, kdy do bazénu dorazili na slavnostní zahájení první senioři a také několik hostů – mezi nimi třeba i český paralympijský plavec Arnošt Petráček, který je tu na podobných akcích častým hostem. O proslov na úvod se postaral místostarosta Jakub Nepustil a časomíry se ujal zastupitel a trenér Miroslav Lorenc.

Pod dohledem místních novinářů se přitom plavalo na čas. Nakonec ale o rychlost vůbec nešlo, protože odměna v podobě dřevěné medaile ve tvaru ryby, která může sloužit i v kuchyni jako prkénko na krájení, čekala na konci na každého, kdo přišel.

Cílem této oblíbené akce přeci jen není závodění, ale senioři soutěží hlavně sami se sebou a se svou pohodlností. A také jde o zdraví. „Za třicet minut lehkého plavání spálíme 360 kalorií. Právem je proto plavání často prezentováno jako téměř ideální sport,“ uvedla hlavní organizátorka tohoto plaveckého maratonu v Prachaticích Hana Rabenhauptová z radnice.

Zapojit se je přitom velmi jednoduché. Stačí přijít do prachatického plaveckého bazénu a zapsat se v pokladně, kde se pak evidují i uplavené metry a kilometry. A to až do konce února. V minulosti tu byla vždy meta čtyřiatřiceti kilometrů překonána i několikrát.

Ostatně to, jak je takto akce v Prachaticích oblíbená, dokazuje i to, s jakou pravidelností se tu koná. „Nevynechali jsme ani jednou, a to ani tehdy, když bazén procházel rekonstrukcí. To jsme plavali ve Volarech a v době covidu jsme místo plavání chodili a sčítali pěší kilometry,“ dodala Hana Rabenhauptová.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky