zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  FOTO: Již po osmadvacáté volarské náměstí provonělo dřevo

VOLARY - 22/8 2022 - 11:25 – Předposlední prázdninový víkend patřil ve Volarech tradičním Slavnostem dřeva. Zněla tu spousta muziky, nechyběla řemesla a dřevorubci.

      

   Text a foto: LADISLAV BERAN  

V sobotu před devátou hodinou ráno se volarské náměstí pěkně zaplnilo a po znělce přivítal moderátor Roman Hajník hosty, které přivedl na pódium starosta města Vít Pavlík. Vesměs šlo o poslance parlamentu a regionální, krajské a místní politiky, kteří se přijeli ukázat před volbami.

Nakonec všechny pozdravila a přivítala místostarostka Jana Bártová. Popřála i pěknou zábavu a dobré počasí, což v deštivé sobotě úplně nevyšlo, ale zábavu nabídly slavnosti tradičně skvělou. A na závěr zahájení slavností nechybělo ani tradiční řezání metru dřeva pilou. Letos se ho starosta ujal s nejstarším městským zastupitelem Pavlem Trnkou.

Volarané a návštěvníci slavností se naštěstí nenechali odradit sobotním proměnlivým počasím a náměstí a jeho okolí zaplnili. O úvod programu se postarala dcera slavných rodičů a zpěvačka Anna Julie Slováčková s kapelou a dočkala se velkého potlesku i zájmu o autogram.

Show dřevařů na náměstí patřila tradičně představení Euro Jacku, kdy dva týmy ukázkově soutěžily v zajímavých dřevorubeckých disciplínách. V – Band, tedy orchestr ZUŠ Volary, zahrál to nejlepší ze svého repertoáru a hlavní částí odpoledního programu byla Mezinárodní zábavná soutěž O putovní dřevák. Z technických důvodů bylo o disciplínu méně, neboť v dešti by řezání pilou nebylo moc bezpečné.

Přenášení pyramidy ze dřeva, kuželky a jejich srážení dřevěnou netradiční koulí a zatloukání hřebíků - to byly disciplíny, které nejlépe zvládla čtveřice z města Wallern im Burgerland. Program pak pokračoval se skupinami Hamr, Doga music s.r.o a De Bill Heads. Na tržnici hrály dechovky Netolická Pětka a Malá dechová hudba Doubravanka.

Neděle začala trochu zamračeným nebem, ale již nepršelo. V kostele svaté Kateřiny Alexandrijské se uskutečnila mše svatá, při které se žehnalo městu. Po jejím skončení pokračoval program na náměstí vystoupením skupiny Parkán, která opět přilákala hodně lidí.

Po koncertu přišel hit slavností, kterým je tradičně Pochod v dřevácích s pokusem o překonání dřeváckého rekordu. Ten sice letos nepadl, protože cestu z náměstí kolem kostela svaté Kateřiny Alexandrijské a zpět absolvovalo 154 pochodujících, ale byla vyhlášena zajímavá nej - nejstarší účastnici bylo již devadesát let, nejmladšímu jeden rok a nejvzdálenější přijel, tedy spíš přiletěl, až z Austrálie a to ze vzdálenosti 1342 kilometrů. Poté hrála až do konce slavností skupina Jako fakt a ve 14 hodin Volarské slavnosti dřeva skončily.

Po oba dny k nim přitom patřil i bohatý doprovodný program - peklo se v muzejní peci, vedle které došlo i na divadelní představení pro děti a kdo chtěl, mohl využít nejrůznější atrakce a ochutnat dobroty či dobrý mok. Zajímavou nabídku přivezli i trhovci a také volarští zahrádkáři vystavili své výpěstky. Zkrátka, na své si přišel každý od nejstarších po nejmenší.

 

 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
  Černobílé Prachaticko 1983: Zdatné děti se hýbaly ve Lhenicích

FOTO: Prachatičtí tenisté slavili přátelsky i stylově padesátku

FOTO: Povodně 2002 na fotografiích Fotoklubu F2,8 Prachatice

FOTO: Floutek ukázal, že už si vybudoval pevnou diváckou oblibu

FOTO: Do Stožce se vrátil jarmark starých šumavských řemesel

FOTO: Šumavský food festival zaznamenal mimořádný úspěch

FOTO: Slavnosti chleba vládla vůně pečiva, dobré počasí i nálada

FOTO: Hudebně divadelní večery nabídly noc mystiky a světla

FOTO: Vimperk žil opět tři dny s dřevosochaři v městském parku

FOTO: Volarští tradičně poseděli na rynku a kouřili doutníky

FOTO: Tisíce lidí nadšeně slavily výročí Aeroklubu Prachatice

FOTO: Šestému Chrobolskému kotlíku vládly chutě a pohoda

FOTO: Bouda Vysoko připravila na Libíně první akci u rozhledny

FOTO: Závod na prvním seně sekáče ve Volarech řádně prověřil

FOTO: V Husinci si tradičně připomněli otce české reformace

FOTO: Na placky a chléb od Gusty Sobotoviče se opět stály fronty

FOTO: Sedmý Křikulet i bez vody nabízí program stojící za vidění

FOTO: Nový vimperský festival šermu zVostra začal úspěšně

FOTO: Nostalgické železniční léto na Šumavě je v plném proudu

FOTO: Třicátý ročník Slavností solné Zlaté stezky – den druhý

FOTO: Volarští otevřeli s mistrem světa špičkový pumptrack

FOTO: Třicátý ročník Slavností solné Zlaté stezky - den první

FOTO: Zahradě Kratochvíle začala vládnout Mravnost nade vše

FOTO: Netoličtí vrabčáci se vrátili k tradici závěrečných koncertů

FOTO: Historky z historie Prachatic začaly za velkého zájmu

 
 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena