Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 NaturVision: Vydařený galavečer a ohlédnutí za festivalem

  VIMPERK - 26. září 2016 - 14:01 - Vydařený závěrečný galavečer uzavřel v pátek 23. září ve vimperském Městském kulturním středisku 15. ročník Mezinárodního filmového festivalu o zvířatech a přírodě NaturVision. Vimperská přehlídka, která navazuje na soutěžní část v Německu, je významnou vzdělávací, společenskou a kulturní akcí. Pořadatelem festivalu je Město Vimperk ve spolupráci se společností Kultur:Land GmbH, Neuschönau.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl a Lenka Švecová

   www.dre-kon.cz

   Galavečer byl jedním slovem - příjemný. A postarali se o to všichni, ti, kdož vystupovali na pódiu, i pozorní a pobavení diváci v hledišti. Úvod patřil herci a moderátorovi večera Lukášovi Langmajerovi. Sympatický mladý muž, jehož tvář vroubí módní plnovous, se postupně, ale rychle rozehřál k vynikajícímu výkonu, a dal lidem v sále naplno prožít pocit, že k tomu, co se děje na pódiu, všichni patříme.

   O hudební úvod se postarala a večerem provázela zpěvačka Barbora Švarcová. Hosty a všechny přítomné občany pozdravila starostka Vimperka Jaroslava Martanová. K ní se po sestřihu oceněných filmů z německé části festivalu přidala radní Jihočeského kraje Hana Tůmová. 

   Řeč se spolutvůrcem festivalu Romanem Hajníkem z Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické Vimperk a jeho spolupracovníky Šimonem Blaschko, studentem Tomášem Kučerou i studentkou stejné školy Denisou Frühaufovou přišla postupně jak na výběr filmů k promítání při německé části festivalu v Ludwigsburgu, tak na překlady německého komentáře a dabing filmů a s tím spojené veselé zážitky. 

   Pak už nastal mnohými toužebně očekávaný okamžik - vyhlášení nejlepších mladých výtvarníků od tří do patnácti let, kteří se zapojili do letošního 9. ročníku soutěže Máme rádi zvířata. Malíři a kreslíři z celé republiky do ní zaslali několik stovek svých prací na téma Predátoři. 

   Deset nejlepších tvůrců převzalo z rukou starostky města Jaroslavy Martanové a členky poroty Jiřiny Fleischmannové pěkné dárky a dorty, čtyři nejlepší ještě knížky. Hlavní cenu a diplom Sdružení Stanislavy Chumanové předala členka sdružení Vlasta Komrsková vítězce soutěže, dvanáctileté Tereze Mustacové z Gymnázia Prachatice. 

   Na závěr galavečera shlédli diváci film Putování sovic sněžních - zimní pohádka. Snímek získal filmovou cenu Wildlife a 2. místo za nejlepší kameru na festivalu NaturVision 2016. Poté se dostalo od starostky Vimperka Jaroslavy Martanové poděkování za práci na festivalu Romanu Hajníkovi a Lence Švecové z odboru školství, kultury a cestovního ruchu vimperské radnice.  

   Letošní jubilejní ročník VaturVisionu ve Vimperku přinesl i některé změny. Dopolední bloky přehlídky s promítáním byly od úterý do pátku určeny pro žáky a studenty z regionu. Odpolední zase pro veřejnost, a také je doprovázela projekce filmů. Při výběru přednášejících měli pořadatelé i letos šťastnou ruku. 

   Už první přednáška chovatele goril v pražské zoo Marka Žďánského dvakrát za dopoledne doslova nadchla děti v zaplněném sále kulturního střediska a večer poté i širší veřejnost. Psali jsme o ní zde. Zajímavé bylo také vyprávění cestovatele a polárníka Petra Horkého na téma Pól chladu.

   Dotřetice nabídl doprovodný program NaturVisionu besedu se dvěma členy týmu českých cestovatelů na motocyklech po jižní Americe Pavlem Liškou a Janem Révaiem. Podrobnosti o výpravě z cyklu Moto cestou necestou najdete tady. Všechny přednášky provázelo promítání fotografií nebo videofilmů. 

   Po celou dobu se návštěvníkům nabízela výstava 24 nejlepších fotografií ze soutěže Fascinace přírodou, která je rovněž doprovodnou akcí festivalu. Letos do ní zaslalo na 1500 snímků 433 fotografů ze 36 zemí. Z vítězných fotografií každý rok také vzniká unikátní kalendář.

   Pořadí vítězů v soutěži mladých výtvarníků Máme rádi zvířata:

   1. Tereza Mustacová, Gymnázium Prachatice, 2. Linda Pištěková, ZUŠ Vimperk, 3. Rozvita Doubravka Javorská, ZŠ Volary, 3. Šimon Holub, Výtvarný kroužek Zdeňka Kladno (dvě třetí místa, čtvrté neuděleno), 5. Kateřina Šlosková, ZŠ Zlatá stezka Prachatice, 6. Klára Doležílková, Výtvarný kroužek Zdeňka Kladno, 7. Tereza Košková, MŠ Klostermannova Vimperk, 8. Radomil Blahník, ZUŠ Vimperk, 9. Kristýna Stehlíková, MŠ Klostermannova Vimperk, 10. Markéta Buchlovská, ZŠ Zlatá stezka Prachatice.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist