Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 NaturVision: Chovatel goril Marek Žďánský děti skoro uhranul

  VIMPERK - 21. září 2016 - 9:47 - Gorily nížinné v pražské zoo jsou ve světě pojmem. A když o nich zasvěceně a poutavě vypráví jejich chovatel Marek Žďánský, zvednou oči od mobilů i školáci - příslušníci generace skloněných hlav. Ti totiž v úterý 20. září dopoledne dvakrát zaplnili velký sál vimperského kulturního střediska v zahajovací den mezinárodního filmového festivalu o zvířatech a přírodě NaturVision 2016.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Bohatý festivalový program pokračuje v MěKS každý den. Dnes, ve středu 21. září, patří dopoledne opět promítání pro školáky. Uvidí filmy o žirafách, šimpanzích a sovicích sněžních. Od 17:00 na veřejnost dnes čeká další zajímavá přednáška cestovatele Petra Horkého na téma Pól chladu. A když jsme u přednášek - poslední je naplánována na čtvrteční 17:00 hodinu. Hlavními hosty budou cestovatelé Pavel Liška a Jan Révai a vyprávět budou o svém dobrodružném putování jižní Amerikou. V pátek 23. září letošní NaturVision zakončí galavečer.

   Vraťme se však k pražským gorilám nížinným a jejich chovateli Marku Žďánskému. Na jeviště vyzdobené vkusnými květinovými a rostlinnými aranžemi ho uvedla Lenka Švecová z odboru školství, kultury a cestovního ruchu vimperské radnice. Pak následoval krátký film o gorilách v pražské zoo, který se po celou dobu následujícího vyprávění chovatele Marka Žďánského točil takříkajíc ve smyčce. Mluvené slovo s obrazem se dobře doplňovaly, v sále vládla pohoda.

   Děti v hledišti ani nedutaly a poslouchaly vyprávění o skupině goril v pražské zoo se zatajeným dechem. Obdivovat mohli samce Richarda, jeho tři potomky, které zplodil s Kijivu - samičku Moju a samečky Tatu a Kiburiho. K nejznámějším členům skupiny patří ještě další gorily, samice Kamba - první "manželka" Richardova a později "teta" mláďat Kijivu, nebo samice Shinda. Se Shindou má Richard od letošního dubna dalšího potomka.  

   Mediální hvězdou se stala asi hlavně Moja (ročník 2004), miláček pražské zoologické zahrady, která byla prvním mládětem narozeným v zajetí v České republice. Jako malá se málem utopila, ale Marek Ždánský ji zachránil, riskoval při tom svůj život. Když Moja dospěla, vydala se do světa. V dubnu 2013 ve španělském přírodním parku Cabárceno porodila své první mládě, které je také prvním "vnoučetem" Richarda a Kijivu, "dědečka" a "babičky". Vlastně proč jim tak neříkat - jsou to přece naši příbuzní...  

   Řeč přišla i na zničující povodeň v zoo v roce 2002. Při ní ošetřovatelé s obrovským vypětím všechny gorily až na jednu zachránili v protipovodňové věži a pak je uspané přepravily do bezpečí na lodičkách. Gorily ohrozila i velká voda v roce 2013 a opět pomohla protipovodňová věž. 

   Děti se dále třeba dozvěděly, čím se gorily živí, kdy a jak se páří, jak si hrají, kdo má hlavní slovo ve skupině, kdo mezi nimi platí za "útěkáře", co mají rády, a na co jsou zase alergické - Richard například nesnáší fotografy, ty s bleskem a dlouhými objektivy zvlášť! Stejně jako lidé mají gorily i své povahové vlastnosti - i to vše musí pozorný chovatel znát a být vždy ve střehu.

   Zajímavá byla také informace Marka Žďánského o tom, že gorily vlastně pomáhají vydělávat prostředky. Třeba na další uznávaný mezinárodní projekt Zoologické zahrady Hlavního města Prahy, kterým je navrácení koně Převalského z pražské zoo do přírody v Mongolsku. A to se také daří.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist