Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Lockdown způsobil i v Prachaticích nárůst odpadu o stovky tun

PRACHATICE - 17/2 2021 - 9:42 – Prachatice zaznamenaly loni skokový nárůst množství odpadu. Za růstem stojí oba dlouhé lockdowny.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Kromě obrovských dluhů, ekonomického poklesu a snížení úrovně vzdělávání se zdá, že lockdown způsobí budoucím generacím také nemalé ekologické škody. Výrazně totiž narostlo množství odpadu, který skončil na skládkách. Dokládá to i loňská statistika o množství opadu, kterou nyní projednali prachatičtí radní.

„Nárůst směsného komunálního odpadu byl skoro 10 kilogramů na občana a nárůst tříděného odpadu (papír, sklo, plast, nápojové kartony) 5,8 kilogramů na občana. Celkový nárůst těchto odpadů tedy byl 15 kg na občana. Směsný komunální opad narostl o 11 tun, papír o 41 tun, sklo o 4 tuny, plast o skoro 25 tun. To vše ve srovnání s rokem 2019,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí prachatického odboru životního prostředí Marie Peřinková.

Prudký nárůst se týká i odpadu ve sběrném dvoře, kde se zvýšilo množství nebezpečného odpadu meziročně o tři tuny a velkoobjemového odpadu přibylo dokonce 200 tun – jde například o nábytek, sedačky a podobně, které navíc město nyní nemá jak likvidovat, protože o dřevěný opad a jeho recyklaci není kvůli kůrovcové kalamitě zájem. A k tomu přibylo meziročně i 64 tun stavebního odpadu.

Loni na jaře se množství odpadu v Prachaticích zvedlo o bezmála dvacet procent oproti normálu. „Podle mého názoru za nárůstem stojí chování lidí v lockdownech. Více obalů z objednávek přes internet, více obalů z jídla, ochranné pomůcky. Jarní úklid v domácnostech,“ řekla Marie Peřinková, podle které za nárůstem stojí například i kupování jídla v restauracích v jednorázových obalech nebo třeba i to, že děti nechodily tolik do školních jídelen a rodiny musely doma více vařit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena