Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zaznamenali jste za posledních pět let stopy losa evropského?

ŠUMAVA - 15/2 2021 - 14:00 – Šumavský národní park se pustil do nového monitoringu silně ohroženého losa evropského. Pomoct s ním může i veřejnost.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto NP Šumava  

  

Na Šumavě od loňského podzimu na území národního parku probíhá monitoring silně ohroženého losa evropského, ve kterém je vítána i pomoc široké veřejnosti. Největší volně žijící kopytník v České republice se na Šumavu vrátil zhruba před padesáti lety po téměř čtyřsetleté odmlce od doby, kdy byl zde vyhuben.

Jedním z hlavních míst výskytu losa evropského je podle posledního průzkumu z roku 2000 Lipensko. To obývalo před dvaceti lety přibližně patnáct kusů losa. „V roce 2017 však došlo na Lipensku ke třem dopravním nehodám, při kterých zahynuli tři losi. Předpokládáme, že tato smutná bilance má nepříznivý vliv na zdejší losí populaci, a proto jsme se s kolegy zaměřili na ověření aktuální početnosti losů na obou březích vodní nádrže Lipno až po hranice s Rakouskem,“ zdůvodnil nový monitoring losa evropského vedoucí zoologického oddělení Správy NP Šumava Jan Mokrý.

V rámci monitoringu, který probíhá ve spolupráci s Lesní správou Vyšší Brod, se hledají stopy, trus, okusy na dřevinách nebo přímá pozorování. Monitorování více než dvoumetrového losa komplikuje i fakt, že toto zvíře je velmi plaché a ve volné přírodě na něj lze narazit jen zřídka. Proto je potřeba být často několik hodin v terénu a nachodit mnoho kilometrů.

„Mapování losů je téměř detektivní práce. K nejdůležitějším, detektivní terminologií řečeno, zajištěným důkazům, se řadí především trus. Ten následně putuje na analýzu DNA, díky které je možné identifikovat konkrétního jedince,“ řekl hlavní koordinátor monitoringu Vladimír Dvořák ze Správy NP Šumava. Ten přitom doufá, že z nasbíraných dat bude možné určit jak četnost populace, tak i jejich trvalé výskyty.

V této souvislosti prosíme veřejnost o spolupráci. Pomůžou nám jakékoli informace o pozorování losů nebo nalezení jejich pobytových znaků, jako jsou stopy, trus, nebo specifické okusy, případně přímá pozorování za posledních pět let,“ uvedl Vladimír Dvořák a dodal, že je potřeba pozorovat losy v celých jižních a západních Čechách, protože park zajímají i jejich přesuny.

Informace o nalezení takzvaných pobytových znaků můžete posílat na e-mail: los@npsumava.cz. Důležité je, aby každý záznam měl obsahovat údaje o druhu nálezu, datum, čas a místo nálezu či pozorování. K těmto informacím je nejlepší také dodat fotografii nebo video.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena