Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Druhý lockdown ovlivňuje nezaměstnanost na Prachaticku víc

PRACHATICKO - 11/2 2021 - 15:22 – První lockdown ekonomicky zvládlo Prachaticko relativně dobře. S druhým to je složitější a nezaměstnanost roste.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Pokud jde o nezaměstnanost, která patří k silným ekonomickým ukazatelům, ukazuje se, že druhý lockdown, který drtí ekonomiku od podzimu, má i na Prachaticku větší dopady než první. V prvním pomohlo napojení našeho regionu na německou ekonomiku, kurzarbeit a především pak enormní nasazení podnikatelů a firem. Jejich energie a rezervy ale nejsou viditelně věčné.

Od listopadu stoupla nezaměstnanost na Prachaticku do konce ledna o celé jedno procento. V situaci na trhu práce se to naštěstí nijak dramaticky neprojevuje a stále chybí hodně lidí na práci. Počet lidí bez práce se za poslední tři měsíce zvýšil jen o 329, což není nijak velké číslo a na konci ledna bylo bez práce na Prachaticku pouhých 1178 lidí. Úřad práce jim nabízel 2004 volných míst, jejichž počet je letos v zimě stabilní, když se drží nad dvěma tisíci.

K tomu je třeba vzít v úvahu, že prosincový a lednový nárůst je tradiční záležitostí a letos ho ovlivnilo i to, že zimní sezónní práce v cestovním ruchu jsou zakázány. Přesto nárůst nezaměstnanosti z 2,2 procenta na konci listopadu na 3,2 procenta na konci ledna začíná i na Prachaticku ukazovat, že je třeba ekonomice uvolnit šrouby a dodat jí naději, protože síly podnikatelů a firem nejsou nekonečné.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena