Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koalice chce uprostřed covidové krize letní kino za 60 000 000

PRACHATICE - 5/2 2021 - 9:42 – Menšinová prachatická koalice jde do zastupitelstva s návrhem začít letos rekonstruovat letní kino za šedesát milionů korun.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatičtí zastupitelé dostanou ve středu na stůl návrh menšinové koalice, která počítá letos se zahájením rekonstrukce letního kina a jejím dokončením příští rok před volbami. Podle starosty jde o plnění volebního slibu, ale velkou diskusi zřejmě vyvolá poměr cena/výkon.

Potřebuje desetitisícové město letní areál pro kino, koncerty i divadla za 60 000 000 korun, když využitelný bude jen pár měsíců v roce? Otázkou je také vhodnost takové investice, vzhledem k dopadům vládních restrikcí do ekonomiky, a zda by spíše radnice neměla více pomoct místním firmám.

Odhad nákladů na rekonstrukci letního kina přesahuje cenu Huláku, který po třinácti letech provozu potřebuje rekonstrukci, je ztrátový a v provozu v podstatě jen dva měsíce v roce. To vychází i z toho, že Prachaticko je klimaticky nejstudenějším okresem Čech.

„Je to cena za kvalitu a provedení, které zapadá do celé té oblasti. Myslím, že to za to stojí. I když nejsem z té ceny nadšený. Osobně jsem si myslel, že by se to dalo udělat levněji, ale rozumím celému tomu konceptu. A optikou dnešních cen za stavební práce se to dá těžko srovnávat s cenou Huláku před třinácti lety. Byly nižší výplaty a materiály nestály to, co stojí dne,“ uvedl k ceně už dříve starosta Martin Malý.

Vedení města přitom do letošního rozpočtu moc investic nedalo a čekalo, jak dopadne s rezervou. Ta se nakonec zvýšila loni o dalších dvacet milionů korun a vystoupala na číslo 95,7 milionu korun. A tak se rozhodlo o zařazení další investice do rozpočtu. Při výběru hrálo roli i to, že město není investičně příliš dobře připraveno. „Projektů, na které máme povolení, a jsou stavebně připraveny, není mnoho. Je to buď bazén, Štěpánčin park nebo letní kino. To jsou ty hlavní. Letní kino přitom slibujeme dlouhodobě,“ vysvětlil starosta.

Navyšování městské rezervy v době ekonomického propadu v loňském roce přitom vyvolává otázku, zda vedení radnice nevytváří ve městě strukturální dluh tím, že odkládá nebo nepřipravuje potřebné investice, a proto roste rezerva nepřiměřeně rychle. Podle starosty ale navýšení rezervy umožnilo hlavně to, že státní kompenzační bonus pro města byl loni nakonec větší, než o co rozpočet přišel kvůli restrikcím a město také vydělalo za půl roku 4,8 milionu korun na radarech na obchvatu a u Vodňanky.

Podle informací starosty přitom o rekonstrukci letního kina budou mít zájem zejména velké stavební firmy. Peníze na tuto investici tak zřejmě odtečou z města, místo aby radnice spíše podpořila menšími investicemi místní podnikatele. „To hrozí, to je pravda, ale je třeba plnit volební program, se kterým jsme uspěli ve volbách. Volby jsou určitá anketa o tom, co máme dělat a jestliže tohle jsme měli v programu na druhém místě po bazénu, tak není možné strčit hlavu do písku a dělat, že se nás to netýká,“ odůvodnil obrovskou investici do letního kina Martin Malý.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena