Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Příjezdové aleje do Prachatic s novými stromy plně rozkvetou

PRACHATICE - 14/1 2021 - 10:55 – Prachatická radnice začne letos sázet nové stromy na příjezdech do města. Podařilo se jí na to získat dotaci zhruba 900 tisíc korun.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatická radnice dostala pětaosmdesátiprocentní dotaci z Operačního programu životního prostředí na projekt výsadby nových ovocných stromů na příjezdech do města. Projekt za zhruba 1,1 milionu korun je zaměřen na dosadbu alejí na všech příjezdových trasách do města.

„Vysazeno bude 178 nových ovocných stromů – z toho 163 jabloní, 10 kusů hrušní a 5 kusů třešní. Bude se jednat o staré a krajové odrůdy v pěstebním tvaru vysokokmen,“ vysvětlila pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru životního prostředí Marie Peřinková.

Plán města počítá také s ošetřením stromů, které už v alejích stojí. Některé budou prořezány a ty ve špatném stavu nechá město pokácet. „Výsadba není ve všech směrech stejně početná. Bylo pečlivě vybíráno, kam lze sázet a kde to z různých důvodů není možné. Sázet se bude na pozemky města, případně na pozemcích Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Jsem moc ráda, že se Správa a údržba silnic postavila k projektu vstřícně,“ dodala Marie Peřinková.

Se sázením by se mělo začít zřejmě letos na podzim a hotovo má být do roku 2023. „Lemování cest ovocnými stromy pomáhá dotvářet typický krajinný ráz šumavského podhůří. Doplnění starých odrůd ovocných stromů do krajiny v okolí Prachatic přispěje k zachování a zvýšení biodiverzity celé lokality,“ dodal k projektu místostarosta Jan Klimeš.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena