Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volná místa přibývala na konci roku na Prachaticku po stovkách

PRACHATICKO a VIMPERSKO - 12/1 2021 - 10:01 – Za poslední dva měsíce přibylo na Prachaticku a Vimpersku navzdory vládním restrikcím 568 volných míst.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Trh práce zůstal na Prachaticku a Vimpersku v dobré kondici i na konci roku. A to navzdory vládním restrikcím a navzdory tomu, že se nezaměstnanost v našem regionu zvýšila na 2,8 procenta. Přibývá totiž výrazně volných míst a naopak dál chybí lidé na práci. Podle statistik Úřadu práce připadalo na koci roku na každé volné místo na Prachaticku a Vimpersku 0,48 uchazeče o práci.

Počet lidí v evidenci Úřadu práce se v našem regionu zvýšil v prosinci meziměsíčně o 201 a dosáhl čísla 1050. V prosinci jsou podobné nárůsty obvyklé. Nyní je navíc trh práce ovlivněn tím, že kvůli restrikcím byly uzavřeny lyžařské areály a tak chybí sezónní volná místa v zimním cestovním ruchu.

Na druhou stranu už druhý měsíc počet nových míst výrazně překračoval nárůst počtu nezaměstnaných. Na konci prosince nabízel Úřad práce na Prachaticku a Vimpersku 2152 volných míst - od konce října jich přibylo 568. Poměr počtu lidí bez práce a volných míst tak dál nutí zaměstnavatele o zaměstnance více soutěžit a tlačí na růst mezd. Na druhou stranu také nedovoluje zaměstnavatelům se rozvíjet tak, jak by chtěli a mohli.

Vzhledem k pozitivním predikcím většiny ekonomů, se navíc na jaře díky vakcinaci očekává nastartování opětovného rozvoje evropských ekonomik a situace na trhu práce na Prachaticku a Vimpersku by se podle těchto očekávání měla dál vyvíjet dobře.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena