Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Odkaz podmaleb na skle se na Kvildě těší na první návštěvníky

KVILDA - 6/1 2021 - 9:33 – Společný projekt Kvildy a bavorské obce Hohenau nazvaný Odkaz podmaleb na skle dospěl vloni do cíle. Start mu však odložil covid.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: web Kvildy a ZDENĚK PŘIBYL  

  

"Díky společnému konceptu vznikla v obou obcích muzea, která návštěvníkům představují historii podmalby na skle a přibližují význam skla v historii osídlení regionu," řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN) o přeshraničním projektu. Jeho cílem je přispět k uchování česko - bavorského kulturního dědictví.

Kvildské muzeum vyrostlo v centru obce vedle kostela. Stálá expozice o 100 metrech čtverečních je v patře. V přízemí jsou výtvarně-řemeslné dílny, kde si návštěvníci budou moci zhotovit vlastní podmalbu na skle, a také výuková místnost. Stavební práce byly hotové už vloni v červnu.

Bohužel začal "úřadovat" koronavirus s mnoha společenskými a pracovními omezeními. Radnice v Kvildě se proto omlouvala ještě neoficiálním návštěvníkům, kteří do budovaného muzea nahlédli v průběhu Kvildské slavnosti vloni v srpnu. A zvala je znovu na podzim, ale to ze známých důvodů také nevyšlo. Musela se odložit rozjednaná spolupráce se školami, které měly "dodat" první mladé výtvarníky, i s lektorem, který je měl učit techniku podmalby, zavřela se muzea, školy, archivy. Z těchto důvodů Kvilda a Hohenau požádaly o prodloužení projektu o další rok a čekají na lepší časy.  

Budoucí návštěvníci kvildského Muzea podmaleb na skle se ovšem mají na co těšit. Expozice je tu zaměřena na výtvarně řemeslné výrobky dílen v Kvildě a okolí. Tvoří jí originální exponáty, repliky, paneláž s interaktivními prvky a prezentacemi. Dokončují se k nim popisky a v nechtěné časové rezervě ještě i některé stavební práce, jako třeba některé dlažby.  

Kvildské radnici se zároveň podařil husarský kousek. "My jsme si samozřejmě mohli půjčit exponáty z jiných muzeí, jak se to obvykle dělá, ale pořád by byly v jejich vlastnictví. Šli jsme na to jinak a máme teď v muzeu historicky původní, originální, kvildské podmalby, které se ve zdejších dílnách vyráběly v polovině 19. století. Jak jsme si vyzkoušeli, v Čechách se dnes nedá koupit ani jedna jediná podmalba, přesto, že se jich tu až téměř do konce 19. století vyrábělo zejména v manufakturách rodiny Verderberových na Kvildě neuvěřitelných 30 až 40 tisíc ročně. Nakonec jsme ale byli úspěšní - podařilo se nám získat pětatřicet podmaleb v pěkném stavu v podhůří rakouských Alp a v Německu, po starých chalupách. Některé jsou dokonce sériově párové. Velmi nám pomohl kurátor celé akce, ředitel Městského muzea ve Volyni Karel Skalický," uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský.  

Muzea jsou nyní zavřená. "Jakmile by se to uvolnilo, budeme připraveni třeba v omezeném režimu umožnit shlédnutí expozice. Část základních popisků u podmaleb už je, pro další potřebujeme právě přístup i do zmíněných archivů, a ještě na tom zapracovat. Snad se nám to povede dotáhnout do konce," věří Václav Vostradovský.

Umění podmaleb na skle vzniklo počátkem 18. století v bavorských obcích Hohenau - Schönbrunn am Lusen a Raimundsreut. Kolem roku 1800 se přeneslo i do Čech. Začátkem 19. století založil v Kvildě Johann Verderber manufakturu podmalby na skle. Podmalbám se věnovaly tři generace jeho rodiny.  Obrazy prodávali podomní obchodníci, kteří putovali po historických cestách a nabízeli zboží v celém bavorsko-českém příhraničí. Na konci 19. století kvildská manufaktura při požáru obce vyhořela a začal úpadek podmalby na skle. S příchodem levnějšího barevného tisku její éra skončila.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena