Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice začnou budovat část singltrekové trasy u Tankovky

PRACHATICE - 4/1 2021 - 16:16 – Prachatice se pustí letos do budování první části singltrekové trasy. Do rozpočtu se ji podařilo prosadit Miroslavu Lorencovi.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

„Jedná se o pozvolné sjíždění po vrstevnici s různými terénními nerovnostmi na horském kole. Jsou tam třeba klopené otáčky nebo lávky a nemusí se šlapat. Pomalu se sjíždí – je to jednosměrná záležitost,“ vysvětlil pojem singltrek pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Miroslav Lorenc. Trasa, jejíž vznik připravoval, má vést od Perlovické zatáčky po Černé hoře a Dubovém vrchu až na Tankovku ke staré střelnici. Půjde o zhruba 80 centimetrů širokou stezku mezi stromy.

Singletreky představují turisticky atraktivní projekt a okolí Prachatic pro ně nabízí ideální podmínky. V rozpočtu na letošní rok je na první část treku zhruba jeden milion korun. Vzniknout má 1,5 kilometru dlouhá část v kopci u Tankovky nad kaplí Marie Panny Loretánské.

Jde o projekt, který podpořila a iniciovala v zastupitelstvu i opozice. O podobné záležitosti se na radnici debatovalo ještě za dob starostování Jana Bauera. Miroslav Lorenc připravoval projekt zhruba dva roky a podařilo se mu prosadit začátek singltreku do rozpočtu i přesto, že nejde o projekt, který by byl zaměřen vyloženě na voliče současné prachatické koalice.

Přesto se zdá 1,5 kilometru jako začátek zatím málo pro to, aby trek přilákal cyklisty. „Jeden a půl kilometru je z hlediska cestovního ruchu nic. Berme to jako začátek a přimlouval bych se, abychom pak pokračovali rychleji,“ řekl k tomu opoziční zastupitel Michal Piloušek.

Miroslav Lorenc naší redakci potvrdil, že pokračovat by se mělo postupně každý rok. Na první trasu by pak měly navázat i trasy na Libíně, které by podpořily v budoucnu i návštěvnost chaty u rozhledny, kterou město koupilo a plánuje rekonstruovat. Zatím město musí singltrek budovat ze svého. „Bohužel na to teď nejsou dotace. Tak jsme zvolili způsob postupného budování,“ vysvětlil místostarosta Miroslav Lorenc.

Projekt prvního singltreku byl připraven už loni v létě, ale město muselo ještě několik měsíců čekat na souhlas odboru životního prostředí Jihočeského kraje, protože na Libíně a okolí se nachází migrační trasy rysů. „Nakonec jsme získali kladné stanovisko, tedy že neovlivníme jeho migrační prostor,“ řekl starosta Martin Malý.

Celkem by po dokončení první singltrek z Perlovické otáčky ke staré střelnici měl měřit deset kilometrů a stát zhruba pět milionů korun.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena