Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Frustraci a kritiku přinesly čtvrté vládní restrikce na Lipensko

LIPENSKO - 28/12 2020 - 15:47 – Lipenští hoteliéři kritizují nelogičnost některých vládních restrikcí, které již počtvrté uzavřely jejich rekreační ubytovny.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

  

Ještě před vánočními svátky uzavřely čtvrté vládní restrikce mimo jiné všechny rekreační ubytovny. Opatření se nevyhnula ani lipenským hoteliérům, kteří tak po čtvrté museli rušit vánoční a silvestrovské pobyty. Celkově čtvrtá restrikce již spousta hoteliérů pobouřila. „Dali nám šanci, připravovali jsme se na začátek zimy. Investovali jsme veliké finanční obnosy do reklamy, získali mnoho nových rezervací, teď vše padá. Vánoce a Silvestr jsou pro hory stěžejní pobyty, to je pilíř celého roku. O to přicházíme,“ vysvětlil majitel devadesáti apartmánů na Lipensku Luboš Krejza, který stejně jako jiní hoteliéři považuje některé restrikce za nelogické.

Kvůli vládním opatřením netrpí jen hoteliéři, ale vlastně celé Lipensko, které je na turistech závislé. Od neděle se tu navíc nesmí lyžovat. „My jsme horský příhraniční region, kde jsme na cestovním ruchu absolutně závislí. Jiné možnosti obživy tu nemáme a Vánoce a Silvestr jsou finanční pilíře celého roku,“ uvedl Jiří Mánek předseda Turistického spolku Lipenska a dále dodal, že nechápe, jak tedy mohou být obchodní centra plná lidí, ale ubytování na horách je zakázáno.

Většina lipenských hoteliérů se shoduje, že omezení přišla v tu nejméně vhodnou dobu. Smutné je i to, že pandemie neodradila tuzemské turisty, kteří si ihned po posledním rozvolnění chtěli zarezervovat pobyt na horách. „Omezení přichází v tu nejhorší dobu. Vánoce a Silvestr jsou každý rok oporou našeho podnikání. Je to jako na houpačce, nejprve to vypadalo špatně, pak nás otevřeli a lidé volali jako o život a chtěli si rezervovat Vánoce a Silvestra,“ řekla Dagmar Šubová, ředitelka hotelu České Žleby.

Frustraci hoteliérů podpořil kromě stornování pobytů i fakt, že jejich práce přišla nadarmo a nyní ještě neví, jak dlouho bude všechno trvat. „Začali jsme nakupovat suroviny a domlouvat brigádní personál na hlavní nápor. Vybrali jsme i rezervace. Nyní nás zase zavřeli. Náš čas, úsilí, práce i prostředky jdou vniveč. Není to dobré, navíc nevím, jak dlouho tahle situace může trvat,“ vysvětlila situaci Dagmar Šubová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena