Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Trhy na Skalce se dočkaly podpory Zdravých Prachatic a radního

PRACHATICE - 27/12 2020 - 9:39 – Prachatické trhy nemají na radnici jen odpůrce, kteří tvrdí, že o ně není u veřejnosti zájem a že nemá smysl je podporovat.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

Prachatické trhy na Skalce, které organizuje IMPAKT, a jsou oslavou místní produkce, se dočkaly podpory a záštity od politika Zdravého města Prachatic a radního Jiřího Macharta. Zdravé město je jedním z projektů, do kterého jsou Prachatice zapojeny. V rámci dlouhodobého odmítání podpory městským trhům ze strany prachatické vládní koalice jde o poměrně výrazný posun.

Iniciátorem podpory se stala vedoucí odboru životního prostředí Marie Peřinková. „Spolupracovala jsem s IMPAKTem, když jsme dělali Dny zdraví a docela dobře se s nimi pracuje, protože, co řekou, to platí. A s trhy jim fandím, sama tam chodím a jsem z toho nadšená,“ řekla Marie Peřinková.

V rámci projektu Zdravého města Prachatic se radnice snaží podporovat i aktivity propojující místní neziskový sektor, samosprávu a podnikatele, čemuž trhy přesně odpovídají a tak přišla Marie Peřinková s návrhem na jejich podporu ze strany politika Zdravého města, kterým je radní Jiří Machart. „Jako garant a politik Zdravého města mohou podpořit různé akce pořádané ve městě a také to tak děláme. Trhy byly zařazeny do kritérií MA 21. Stejně tak jako další akce,“ uvedl k podpoře pro prachatickoNEWS.CZ radní Jiří Machart.

I když nejde o rozhodnutí radních nebo vedení města, je záštita Zdravého města pro trhy na Skalce posunem v tom, jak se k trhům ve městě staví současná vládní koalice. Ta je odmítala pořádat na náměstí nebo v centru, i když s návrhem na jejich podporu přišly Živé Prachatice do zastupitelstva několikrát.

Zdůvodnění se vždy neslo v tom smyslu, že o trhy není u veřejnosti zájem nebo na nich lidé moc nenakupují. Pak ale před rokem a čtvrt začal IIMPAKT dělat trhy na Skalce a ukázalo se, že zájem veřejnosti je velký. Tlak veřejnosti na to, aby trhy město podpořilo, se pak projevil také na fóru Zdravého města. Záštita, kterou trhům udělil radní Jiří Machart za Zdravé město Prachatice, se tak zdá minimálně oslabením dosavadního odmítání trhů ze strany vedení města.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena