Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kyselá voda v šumavských jezerech je minulostí. Vrátili se pstruzi

ŠUMAVA – 11/11 2020 - 12:01 – Šumavský národní park zaznamenal další velký návrat, díky kterému mu má opět ledovcové jezero se pstruhy. Ty odtud vytlačily kyselé deště.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytlo Biologické centrum AV ČR  

  

Kyselé deště devastovaly české hory a Šumavu od 50. do 80. let minulého století. Způsobovalo je předlistopadovým průmyslem silně znečistěné ovzduší a měnily chemické složení půdy a vody. Okyselení jezer na Šumavě bylo na řadě míst tak velké, že v nich vyhynuly všechny ryby. Jedním z takových jezer bylo i nejmenší šumavské ledovcové jezero Laka, které leží v národním parku mezi Železnou Rudou a osadou Prášily.

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR a z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity ale v říjnu zjistili, že se do tohoto jezera vrátili pstruzi. Tedy ryby silně citlivé na čistotu vodu. A k návratu jim zřejmě mimo jiné pomohl i bobr, který tu zvyšuje svými hrázemi hladinu vody.



Návrat pstruhů do jezera se přitom koná po padesáti letech a patří k dalším velkým návratům živočichů do jejich původních teritorií na Šumavě, které se dějí díky ochraně přírody. Na Šumavu už se také vrátili třeba vlci, obnovují se tu mokřady a loni tu byl třeba po sto letech zaznamenán opět brouk kornatec velký.

Po Listopadu 89 totiž přišly mimo jiné i velké změny v ochraně přírody a ovzduší. Kyselost vody v jezeře tak začala klesat a před dvaceti lety už byla voda v jezeře opět pro ryby k životu. Před patnácti lety se pak pstruzi objevili v Jezerním potoce, který z Laky vytéká. „Před deseti lety jsme zaznamenali, že jednomu pstruhovi chybělo už jen překonat hráz,“ říká hydrobiolog Jaroslav Vrba z Jihočeské univerzity.



Minulý měsíc se pak ukázalo, že pstruzi jsou zpět v jezeře a vytvořili zde už menší populaci. „Cestu jim patrně usnadnily bobří hráze, díky nimž došlo ke zvýšení hladiny a vytvoření bočních přelivů,“ vysvětluje koordinátor průzkumu Petr Blabolil z Biologického centra AV ČR. „Pstruzi čile kolonizují jezero a stalo se tak pravděpodobně přirozeně, což je zcela unikátní. Nejvíce nás ale překvapilo, že se v pravostranném přítoku i třou. Místní populace by tak mohla být úplně nezávislá,“ říká Jiří Peterka, vedoucí oddělení ekologie ryb a zooplanktonu Biologického centra AV ČR. „Můžeme prohlásit, že po mnoha desetiletích máme v České republice zase ledovcové jezero s přirozenou rybí obsádkou,“ dodává ichtyolog Milan Muška z Biologického centra AV ČR.

Nyní se chystají hydrobiologové analyzovat vzorky, které z ryb odebrali. Měly by odpovědět na otázky o jejich původu a složení jejich společenství. Na jaře by se sem pak měli vrátit, aby ověřili, zda se tu vyskytuje plůdek a zda je tak populace pstruhů zcela nezávislá na migraci z dolních toků. - Zda se podaří návrat ryb i do dalších šumavských jezer, je zatím kvůli migračním bariérám nejisté.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena