Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebylo

PRACHATICE – 26/5 2020 - 8:50 – Vloupání do Kralovy vily se stává pro radnici problémem. Ukazuje se, že byla dlouho bez kontroly a žádné vyšetřování vloupání se nekonalo.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   V sobotu 23. května upozornila media a veřejnost na děsivý stav vily zastupitelka Barbora Koritenská s tím, že ve vile je neuvěřitelný nepořádek a nese znaky delšího využívání drogově závislými - OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých. Vedení města uvedlo, že do vily se někdo vloupal a případ vyšetřuje policie - STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie.

   Vilu mají v nájmu Technické služby města Prachatic a používají jí jako sklad. Lidé ze spolku Živá Vila, kteří ve vile provozovali kulturní akce, v podstatě říkají, že takové využívání vede k tomu, že objekt přitahuje drogově závislé a nepřizpůsobivé lidi. Nová vyjádření k případu jim přitom dávají za pravdu.

   Technické služby do vily chodí, jen když tu manipulují s uskladněným materiálem. Před vloupáním tu nikdo zhruba měsíc nebyl. Vloupání bylo odhaleno 12. května pracovníky Technických služeb a před tím tu byli naposledy 17. dubna. V tom, co se dělo s vilou po odhalení vloupání, ale vedení města a Technických služeb pro Deník a naši redakci nemluví úplně pravdu.

   „Oznámili jsme věc Policii ČR, správci budovy MSDB a vše uvnitř budovy ponechali ve stavu pro účely vyšetřování. Došlo k výměně poničeného zámku a zabezpečení bočních dveří ze strany terasy posuvnou petlicí,“ řekl jednatel Technických služeb Rostislav Eichner pro PRACHATICKOnews.cz.

   Informace od policie ale mluví jen o tom, že tu byl ohlášen pouze banální přestupek s poškozením vstupních dveří. „V polovině tohoto měsíce přijali policisté Obvodního oddělení Prachatice jedno oznámení na poškození skleněné výplně dveří u dotazovaného objektu. Případ byl evidován jako přestupek, který byl objasněn. Přestupek proti majetku byl předán k projednání na městský úřad do správního řízení. Škoda na poškozených dveřích byla vyčíslena na 250 korun. Jiná oznámení v souvislosti s tímto objektem z posledních let neevidujeme,“ uvedla pro PRACHATICKOnew.cz prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

   Žádné vyšetřování trestného činu, kvůli kterému by muselo zůstat místo činu v původním stavu se tedy nekonalo. Vniknutí do vily přitom mohlo být porušením domovní svobody, poškozováním cizí věci a také krádeží. Neohlášení těchto trestných činů by mohlo působit jako porušování povinností při správě cizího majetku.

   Poté, co na případ upozornila Barbora Koritenská, ukázala další kontrola, že tu využívání objektu drogově závislými zřejmě pokračovalo. „Ráno 25. 5. 2020 po šetření s našimi zaměstnanci, kteří prováděli zabezpečení objektu, bylo zjištěno, že došlo k opětovnému neoprávněnému vniknutí do objektu, někdy v období od 13. 5. 2020. Bylo vytržené kování petlice bočních dveří a provizorně zabezpečeno zasunutou vidličkou. Na místě jsme vyhotovili fotodokumentaci, kterou předáme vyšetřujícím orgánům,“ řekl šéf Technických služeb Rostislav Eichner.

   Z případu se stává politická rozbuška komplikované situace v prachatickém zastupitelstvu. Barbora Koritenská a Živá Vila vyzývají veřejnost k obhajobě vily na jednání prachatického zastupitelstva 3. června a také iniciovali petici, která volá po odvolání starosty. Podepisovat je možné ji zatím v obchůdků U Barborky v Poštovní ulici. Výsledek petice bude významnou ukázkou toho, zda starosta ztrácí podporu u veřejnosti.

Foto facebook spolku Živá Vila.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena