Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých

PRACHATICE – 23/5 2020 - 19:14 – Prachatická zastupitelka za Živé Prachatice Barbora Koritenská dnes upozornila na děsivý stav vily u nádraží. Tu přitom spravuje radnice.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto Barbora Koritenská 

  

   „Zjistili jsme, že se z domu stalo útočiště drogově závislých. Při náhodné cestě kolem domu jsme zjistili, že dům není zajištěný a je znovu stejně jako v letech 2012 - 2014 volně přístupný. Uvnitř je nepořádek, stopy po požáru, výkaly, použité injekční stříkačky. Dochované původní vybavení je poničené - vysklená okna, uřezané původní designové kliky, dveřní výplně poškozené,“ informovala dnes Barbora Koritenská novináře a rozeslala i fotografie, které ve vile pořídila.

   Jde o stav, který si radnice a starosta Martin Malý těžko dají za rámeček. Vilu před několika lety využívala skupina mladých lidí kolem spolku Živá Vila. Pořádali zde kulturní akce, divadla pro děti, koncerty kapel, které dostaly Anděla a podobně. Dokonce se jim podařilo prosadit, aby ministerstvo kultury vyhlásilo vilu památkou, protože podle odborníků jde o funkcionalistický skvost.

   Vedení města jim ale dalo z nájmu ve vile výpověď a rozhodnutí o jejím vyhlášení památkou napadlo s poukazem na to, že tudy má vést někdy v budoucnu přeložka silnice od Těsovic. Vilu pak dostaly do nájmu Technické služby, s tím, že ji využívají a potřebují.

   „Už několik let upozorňujeme na nesporné architektonické kvality této stavby. Prachatice ani celé Jižní Čechy nemají významnější stavbu, která je inspirována architekturou Adolfa Loose. Město tuto naši činnost nereflektuje a dokonce se nechová jako řádný hospodář. Záměrně nechává stavbu napospas sociálně nepřizpůsobivým spoluobčanům. Jak je možné, že Městu Prachatice ani Technickým službám nevadí, že v budově, kde mají uložený městský majetek - dekorace, posezení, věci z exekucí - je sídlo sociálně patologických jevů?“ ptá se Barbora Koritenská.

   Reakci starosty a radnice přinášíme ve zprávě: STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena