ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nový zámek v Libějovicích má konečně naději

LIBĚJOVICE/OBRAZEM – Jedna z nejúchvatnějších barokních památek našeho regionu má nové majitele, naději na obnovu a představuje se širší veřejnosti.

      

  

 

 # Sobota 13/5 2023 - TEXT A FOTO: Ivan Janota 

Nový zámek v Libějovicích je památka s velmi pohnutou moderní historií, ale také úchvatné místo v nádherné krajině nedaleko stejně krásného Lomce. Loni zámek konečně našel nové majitele – mladý pár, který má velkou chuť ho s pomocí veřejnosti zachránit.

Tento týden majitelé s dlouholetým správcem zámek ukázali veřejnosti v jeho současném stavu. - Jako dlouholetý obyvatel a fotograf Netolicka musím říct, že toto místo je naprosto úžasné. Jezdil jsem kolem už jako kluk a když se po revoluci začal zámek rozpadat, pociťoval jsem to jako křivdu.

Bývalé Libějovické panství je jedním z unikátních míst našeho kraje a patří k nejcennějším barokním krajinným areálům v celorepublikovém měřítku. Leží zde hned dva zámky v těsném sousedství. Starý zámek najdeme přímo v obci Libějovice, Nový zámek půl kilometru západně. Leží přitom uprostřed komponované krajiny doplněné dalšími významnými stavbami.

S Lázněmi a kaplí sv. Maří Magdalény na severní straně a poutním kostelem Lomcem na jihu je propojen kočárovou cestou lemovanou mohutnou čtyřřadou alejí. Kolem obou zámků se nachází rozsáhlý zámecký park a v roce 1996 zde byla vyhlášena Krajinná památková zóna Libějovicko – Lomecko.

Původně barokní zámek začal stavět v roce 1696 rod Buquoyů, aby ho dokončil v roce 1754. Na začátku 19. století ho převzal rod Schwarzenberků a rozšířil ho. Po pozemkové reformě v roce 1924 získala panství kongregace redemptoristů - založili zde gymnázium, přistavěli nový kostel a klášter. Během druhé světové války využívali zámek němečtí Hitlerjugend, po válce přešel do rukou státu.

Od roku 1950 sloužil jako kasárna pohraniční stráže, chovná stanice strážních psů a výcvikové středisko psovodů. Po roce 1992 přešel do soukromých rukou a nastala doba zmaru. Byla provedena nekvalitní oprava střechy, do objektu začalo zatékat a výsledek je neradostný.

Zájemců o koupi z celé Evropy bylo mnoho – celkem 68 - avšak až po třiceti letech devastace a postupného rozkrádání se zámek dočkal nového majitele. Tím je pár Mária a Michal, které kouzlo zámku oslovilo v roce 2020 a loni ho – jak říkají na svém webu – adoptovali.

Noví majitelé chtějí zámek zachránit a v tomto týdnu připravili pro zájemce dvě prohlídky toho, v jak neutěšeném stavu je. Příchozí měli jedinečnou příležitost podívat se do parku i interiéru. Průvodcem byl dlouholetý správce Karel Holát a noví majitelé. Záchranu zámku je možné podpořit třeba koupí grafik nebo pohlednic na webu https://www.zameklibejovice.cz/.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky