Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  První den Editatonu Prachatice 2 se těšil velké pozornosti lidí

PRACHATICE - 1. listopadu 2019 - 14:15 - Úvodní den mezinárodního setkání spolupracovníků encyklopedie Wikipedia v Prachaticích se těšil velké pozornosti návštěvníků.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Setkání dostalo název Editaton Prachatice 2 a začalo ve středu 30. října. V přednáškovém sále Prachatického muzea nejprve zájemci absolvovali instruktáž jak na vkládání fotografií do systému a poté byla na řadě přednáška o restaurování v Prachaticích.

   Už jste někdy hledali ilustraci pro váš text, obrázek k článku nebo třeba jen fotku na přiložení k e-mailu? V takovém případě vám může pomoci internetové úložiště svobodných mediálních souborů zvané Wikimedia Commons propojené s Wikipedií. Založeno bylo v roce 2004 a čítá zhruba 20 milionů souborů. Převažují fotografie a kresby, ale přibývá i animací, videosouborů a zvukových nahrávek. Vše je volně k dispozici nebo k užití pod svobodnými licencemi.

   Takovouto informací dostali na úvod zájemci o spolupráci na tvorbě hesel Wikipedie a vkládání do Wikimedia Commons. Pak se jich ujal odborník na slovo vzatý - Jaro Zastoupil z Wikimedie a s každým pracoval individuálně. "Zatímco čerpat ze souborů může každý, vkládat smí jen ten, kdo se řádně přihlásil a dodrží přesně stanovené podmínky," zdůraznil Jaro Zastoupil. A poté každého zájemce dovedl krok za krokem až k vložení své první fotografie do systému.

   Instruktáž absolvoval i redaktor PRACHATICKOnews.cz Zdeněk Přibyl, který umístil na Wikimedia Commons dvě fotografie z květnové hrané scénky obchodování po příjezdu karavany po Zlaté stezce z Pasova do Prachatic.

   Po přestávce pak koordinátorka Editatonu Prachatice 2 Šárka Frantová z Prachatického muzea uvedla živé legendy restaurování památek v Prachaticích - restaurátory Tomáš Skořepu a Jiřího Maška. Působí ve městě pod Libínem dobrých čtyřicet let a práci jejich citlivých, ale pevných rukou tu můžeme obdivovat takřka na každém kroku.

   Své středeční posluchače v přednáškovém sále Prachatického muzea oba restaurátoři doslova nadchli. Nejprve vysvětlili základní pojmy, jako třeba suché a mokré sgrafito, a pak je pozvali na procházku po jednotlivých restaurovaných památkám spojenou s promítáním výstižných obrázků.

   Začalo se v kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích, kde před léty začínali. Zažili tam například zvedání stropu kostela čtveřicí vojenských jeřábů a rychlé dozdívání stěn ve vzniklé mezeře. Jen ta nová dlažba ji připadala vhodná spíš do metra. Postupně se dostávali k jednotlivým obrazům, městským domům a sgrafitům a nezůstali svým posluchačům dlužni ani několik veselých historek z restaurování či informací takříkajíc ze zákulisí...

   Jako třeba že kostel ve Starých Prachaticích má bezkonkurenčně nehustší síť grafit - nápisů a kreseb na zdi, a to na kůru. Že tzv. Sojkův dům naproti kostelu sv. Jakuba má v interiéru málo známé, vzácné a krásné malby. Že nápisu na zdi v arkádách Staré radnice zmizel při restaurování poslední řádek "...z tejto výšky dolů" (celý na fotografii).

   Že moderní malba na Staré radnici, která není jejich dílem, sem určitě nebyla vhodná nebo kolik práce jim dalo restaurování dřevěných plastik Ježíšových Marii v Dolní bráně po požáru. A také to, že většina drobné mravenčí práce restaurátorů nakonec není ani vidět (snímek s papírky a špejlemi). 

   Samozřejmě došlo i na rekonstruovanou fasádu Národního domu, sgrafito sv. Kryštofa s Ježíškem, proměnu fasády Nové radnice, a dřinu na Rumpálově domě. K restaurátorským lahůdkám patřila ukázka tvrdé práce při rozřezávání obrazu na zdi a hotového výsledku po jeho opětovném složení a restaurování. Na závěr si Tomáš Skořepa nechal ještě jednu zajímavost: Na tzv. Heydlově domě (lidově u Poláků) je na levé straně u velkých vrat podle něho něco jako dopravní značka. Byl tady snad původně vjezd do parkánu?

   O Editatonu Prachatice 2 jsme psali zde. Najdete tam i program setkání wikipedistů, které potrvá až do neděle.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena