Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Prachatický Editaton 2 o Wikipedii, památkách i boromejkách

 PRACHATICE - 28. října 2019 - 13:55 - Editaton Prachatice 2. Pod tímto názvem se skrývá mezinárodní setkání příznivců Wikipedie, zájemců o historii řádu boromejek a také o restaurování prachatických památek. Bude se i s doprovodným programem pro veřejnost konat od středy 30. října do neděle 3. listopadu v Prachatickém muzeu a v Neumanneu.

 Připravil: Zdeněk Přibyl

   "Již druhé letošní setkání wikipedistů v Prachaticích navazuje na březnový Editaton Prachatice. Hlavním naším místním partnerem a spoluorganizátorem setkání je opět Prachatické muzeum. Editatonu se zúčastní čeští wikipedisté a tentokrát i editoři ze SRN a Rakouska," uvedl organizátor setkání Martin Sedláček.

   Zvídavá veřejnost by si neměla nechat ujít už ve středu 30. října od 17:00 přednášku v přednáškovém sále Prachatického muzea (vchod z Neumannovy ulice) o restaurování sgrafit v Prachaticích. Ujmou se jí ti nejpovolanější - restaurátoři Tomáš Skořepa a Jiří Mašek. Práci jejich citlivých rukou můžeme v Prachaticích obdivovat takřka na každém kroku. Připomeňme si například restaurovaná sgrafita v kostele sv. Jakuba Většího, či dřevěné plastiky v Dolní bráně, kterým po požáru vdechli nový život.

   Další den, čtvrtek 31. října, nabídne rovněž od 17:00 tentokrát v Neumanneu (lidově v klášteře) přednášku Dušana Foltýna Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

   "Prachatické muzeum se zapojí do mezinárodního programu GLAM digitalizací vybraných sbírek - například fotografií a pohlednic Prachatic -  a zveřejněním výsledků dlouholetého výzkumu Zlaté stezky badatelů Františka Kubů a Petra Zavřela, kteří spolupracovali s německými kolegy. Součástí programu je také školení tvorby článků a vkládání snímků do úložiště COMMONS pro prachatické instituce a zájemce. Ti si mohou 30. října v 15:00 hodin přinést třeba fotku ze života starých Prachatic a naučit se vložit ji do Wikipedie," vysvětlil Martin Sedláček.

   Prachatice se tak na několik dnů stanou mezinárodním centrem Wikipedie. Podrobnější informace o setkání Editaton Prachatice 2 najdou zájemci zde. Záštitu nad ním převzal starosta města Martin Malý, očekává se aktivní účast výkonné ředitelky Wikimedia ČR, z.s. Kláry Joklové. Hostitelem bude ředitel Prachatického muzea Petr Berkovský, koordinátorkou akce je Šárka Frantová z Prachatického muzea.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist