Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Unikátní projekt z Volar přivedl opět děti do Domečků a ZUŠek

VOLARY - 12/5 2021 - 8:12 – Před časem vzešel z volarského domu dětí projekt pro celý kraj Děti do Domečků, děti do ZUŠek. Nyní se přiblížil do finále.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto poskytl DDM Volary  

  

Jde o společný projekt volarského pracoviště Domu dětí a mládeže Prachatice, Základní umělecké školy a Města Volar, který odstartoval v polovině března. "Říkáme jim, jak moc stojíme o to, aby děti už byly zpátky v Domečku a Základní umělecké škole a jak moc nám chybí osobní práce s nimi. Je nám velmi líto, že kvůli koronavirové pandemii děti nemohou navštěvovat naše kroužky, akce, vyučovací hodiny, sbory, hudební nauky, balet a další aktivity," vysvětlila tehdy cíl projektu Vladimíra Laschová, vedoucí volarského pracoviště DDM Prachatice. Ta je pod projektem podepsána spolu s Vítem Pavlíkem, starostou Volar, který je i ředitelem Základní umělecké školy ve Volarech a předsedou Asociace jihočeských výtvarníků. 

Po dohodě s ním a ředitelem DDM Prachatice Jiřím Machartem putovaly z Volar na Domy dětí a mládeže a Základní umělecké školy v celém Jihočeském kraji průvodní dopisy se žádostí o zapojení se do této aktivity. "Zadáním bylo vytvořit jakoukoliv výtvarnou technikou - kresbou, malbou, koláží, mozaikou a podobně - portrét či autoportrét a přinést ho do příslušného DDM či ZUŠky. Z těchto portrétů naši kolegové připravili výstavy v prostorách, kde se v normálních časech děti pohybují, jako jsou učebny, chodby, klubovny, koncertní sály, tělocvičny a další místa, a fotodokumentaci těchto výstav zaslali k nám do Volar," vysvětlila Vladimíra Laschová.

Všechno se podle jejích slov podařilo. Do projektu se aktivně zapojili kolegové a kolegyně z Dačic, Jindřichova Hradce, Českého Krumlova, Českých Budějovic, Veselí nad Lužnicí, Týna nad Vltavou, Prachatic, Vimperka, Netolic a samozřejmě domácí z Volar.

"Postupně se k nám scházely fotografie z úžasných výstav, při kterých si naši kolegové doslova vyhráli s aranžováním portrétů a doplnili je například hudebními nástroji, živými zvířaty či výtvarnými potřebami. Někteří kolegové se s těmito takříkajíc náhradními dětmi na kroužku či při výuce také vyfotili. Mnoho portrétů bylo vystaveno i v oknech nebo na plotech okolo jednotlivých zařízení," pochválila Vladimíra Laschová vedoucí kroužků za jejich vynalézavost a fantazii, které mají na rozdávání.

Chvála je na místě, vždyť řada z nich se této práci, která je především o komunikaci a osobním předávání nabytých zkušeností, dovedností a vědomostí, věnuje ve svém volném čase jako externí pracovníci.

Unikátní projekt v tomto týdnu dospěl do druhé, závěrečné etapy. Tou bude ojedinělá výstava vytvořených prací v DDM Volary, na kterou budou pozvány děti, jež se projektu zúčastnily - to bude součástí jejich odměny. Pozvánka přináší autorům také například pravítka, pastelky, ale třeba i volné vstupenky do volarského muzea a další překvapení. V dolní chodbě volarského Domečku se výstava otevře návštěvníkům v pondělí 17. května a zájemci si ji budou moci prohlédnout do konce srpna.

"Na všechny účastníky se velmi těšíme a rádi je ve Volarech uvítáme. Naše poděkování patří všem, kteří nám s touto akcí pomáhali – MAS Šumavsko, DDM Prachatice, Městu Volary, ZUŠ Volary a všem, kteří poskytli například slevu na občerstvení či volné vstupenky," dodává jménem organizátorů Vladimíra Laschová, vedoucí volarského pracoviště Domu dětí a mládeže Prachatice. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena