Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Fotokurziva: Kultura zmizela a deska ožila vlastním příběhem

PRACHATICE - 9/5 2021 - 14:01 – Chodíte pravidelně prachatickou Dolní branou? A všimli jste si, jakým vývojem tu prošla vývěska na propagaci kultury?

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

V renesanční části brány pod vchodem do galerie se dlouhé roky nachází vývěsní skříň sloužící na propagaci hlavně městských kulturních akcí. Jenže vláda zhruba na půl roku živou kulturu zlikvidovala a ve skříni nebylo co propagovat. A tak si zjevně začala žít svým vlastním životem.

Poté, co zmizely plakáty, se tu začaly objevovat fotografie vývěsky, která přišla o skla, a usadili se na ni holubi. Ostatně holubi jsou problémem, který by si v Dolní bráně zasloužil pozornost města. Je tu kvůli nim například u bývalého second handu až nechutný nepořádek.

Ze snímků ve vývěsce se přitom stal seriál toho, jak se její stav měnil, aby se nakonec skříň dočkala ve své střední části výzdoby, která její žalostný stav alespoň trochu vylepšuje. A o trojici ptáčků nad jejím pravým rohem se dá dokonce říct, že je umělecky zpracovaná a musela dát nemalou práci.

To, že vývěska přišla o svůj původní účel a našla si nový, je snad možné považovat za důkaz nezlomnosti života i navzdory panickému strachu ze smrti, ale otázkou je, zda má takto vypadat vstupní prostor do města, kde se radnice pyšní jeho krásou a udržovaností.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena