Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koláže z knoflíků a látek tvoří pohádkový svět s teplem domova

PRACHATICE - 6/5 2021 - 10:05 – Prachatický KreBul hostí v květnu výstavu, která příjemně pohladí po duši. Tvoří ji koláže z knoflíků, starých krajek i nití.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Hana Rabenhauptová - Město Prachatice 

  

Výstavu připravil v KreBulu prachatický SeniorPoint a její autorkou je Růžena Bílková ze Čkyně. Na bezmála padesátku svých koláží použila doslova tisíce knoflíků. „Knoflíky jsou dřevěné, kostěné, skleněné, perleťové, umělé, látkové a především jsou darované, stejně tak jako další materiál a to nitě, látky, krajky, dečky,“ vysvětlila Růžena Bílková.

Díla, která vytvořila, v sobě mají zvláštní pohádkový svět, teplo domova a také trochu mateřskosti v tom, jak se dívají na svět. „Motivy jsou různé. Nejprve mám v hlavě knoflíky, látku, krajku a z toho všeho se mi utvoří obraz a pak jdu vyrábět. Třeba když jsem dostala skleněné knoflíky, průhledné, tak jsem vytvořila karafu, sklenice a abych vytvořila červené víno, jsem jako podklad vložila červenou látku,“ dodala autorka.

Výstavu je možné navštívit v KreBulu do konce května denně od desíti do sedmnácti hodin. „Pokud bude příznivá situace, tak proběhne i navazující výtvarný workshop vedený Ivanou Bečvářovou, která také práci paní Růženy Bílkové osobně při otevření ocenila,“ řekla kurátorka výstavy Hana Rabenhauptová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena