Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperské zastupitelstvo odmítlo koupit Cihelnu za 27 561 000

VIMPERK - 4/5 2021 - 11:16 – Vimperské zastupitelstvo po roce a čtvrt jednání nesouhlasilo s koupí místního kulturního domu. A to kvůli ceně a nákladům.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Milan Straka, coby majitel firmy Coating CZ vlastnící Cihelnu, a radnice jednali o možné koupi kulturního domu od loňského ledna. Nakonec se na finálním jednání sešli na schůzi zastupitelstva, kde město argumentovalo cenou 17,3 milionu korun, kterou určil znalec jako v místě a čase obvyklou a majitel nabízel cenu 27,561 milionu korun.

Kromě Cihelny jsou na prodej i pozemky pod ní a okolo, které mají rozlohu přes půl hektaru. V samotném domě pak není jen sál, ale také diskotéka, technické prostory, dva byty a restaurace a navíc k domu patří i zahrada a část parkoviště u něj. Město Cihelnu prodalo v roce 1993 za 12,229 milionu korun a současný majitel ji koupil před dvaceti lety v dražbě za 7,5 milionu korun.

Milan Straka na jednání obhajoval svou cenu jako odpovídající a také rozporoval městské odhady provozních nákladů. Ty radnice odhadla na čtyři miliony korun, z čehož polovinu tvoří topení, zatímco Milan Straka mluvil spíše o statisících ročně. Město také odhadlo nutné investice do domu na 40 miliónů korun.

Opravit je třeba střechu, vzduchotechniku, potřeba jsou také nová okna, zateplení nebo vybavení i energetický audit. „Když jsme odhadovali vybavení sálu, tak jsme došli k sumě čtyři až pět miliónů korun,“ dodal k tomu ředitel vimperského městského kulturního střediska Tomáš Jiřička.

Diskuse nakonec nebyla tak dlouhá, jak se čekalo. Zaznělo v ní především to, že by dům i s investicemi stál město 67 milionů korun a to si nemůže dovolit. A hlavní zájem města o Cihelnu se týká v podstatě jen toho, že má sál s velkou kapacitou. „Mám k Cihelně vztah, ale za tu cenu je to pro Vimperk nepřijatelné,“ řekla zastupitelka Věra Vávrová, která jako jediná vyzvala majitele, aby šel s cenou dolů.

Ani jedna ze stran ale ze své představy o ceně na včerejším jednání zastupitelstva neustoupila a zastupitelstvo pak hlasy všech přítomných zastupitelů nabídku odmítlo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena