Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatická radnice a římskokatolická farnost vystavují Vodu!

PRACHATICE - 4/5 2021 - 9:28 – V Zimní zahradě Nové radnice otevřeli včera výstavu fotografií s názvem Voda! Má řadu významů. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstavu uspořádaly prachatická radnice a římskokatolická farnost v Prachaticích a nabízí návštěvníkům soubor velkoplošných barevných fotografií s tématikou vody a života, pořízených na různých známých i zapadlých místech světa, například v Mexiku, pouštích Pákistánu, u afrického jezera Malawi, v Tanzánii či na Filipínách.  

Výstavní kolekce snímků vznikla ve spolupráci Papežských misijních děl se spolkem Most České Budějovice a Pastoračním střediskem při Biskupství českobudějovickém. Připravena byla už v loňském komplikovaném roce, ale vůbec poprvé se představuje veřejnosti až nyní v Prachaticích. Přístupná veřejnosti bude do konce května, zatím vždy v pondělí a ve středu od 8:00 do 17:00 a v pátek od 8:00 do 14:00. 

Pondělní vernisáž zahájili starosta města Martin Malý a vikář Petr Plášil, které spolu s místostarostou Miroslavem Lorencem a některými radními přivítala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu městského úřadu Jiřina Dolejšková, kurátorka galerie.

V průběhu virtuální vernisáže páté letošní výstavy v komorní galerii v Nové radnici představitelé města a farnosti zdůraznili nenahraditelný význam vody, ve které se rodí život, připomněli také letošní významná výročí prachatického rodáka sv. Jana Neumanna a sv. Jana Nepomuckého a věnovali pozornost vodě také v rovině duchovní.

Jak uvedl Petr Plášil, misijní výstava o vodě a město Prachatice jsou spolu těsně propojeny. Například zde byl sv. Jan Neumann před 210 lety pokřtěn ve stejné křtitelnici, v níž je křestní voda i dnes. Na své cestě stát se misionářem se musel do Ameriky přeplavit přes velkou vodu - Atlantský oceán. A svou nelehkou službu plnil poblíž Niagarských vodopádů...

Starosta Martin Malý při této příležitosti poděkoval sestře Aleně - Aleně Bártové, která končí svou službu sestry představené prachatických boromejek, za spolupráci a popřál jí hodně štěstí, zdraví a úspěchů na jejím novém působišti na Moravě. Současně přivítal a pozdravil sestru Vincentu - Marii Kořínkovou, která ji v Prachaticích od 1. května, na svátek Josefa dělníka, jak sama řekla, vystřídala jako nová sestra představená.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena