Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Čekající netolické muzeum zahájí sezonu Časem na barvy

NETOLICE – 1/5 2021 - 9:43 – Jestliže je 1. máje, musíme být v netolickém muzeu na zahájení sezony. Už druhým rokem to sice neplatí, ale možná bude líp. 

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto poskytlo Muzeum JUDr. Otakara Kudrny  

  

Že se už snad bude situace měnit, jsme se ujistili v rozhovoru s ředitelkou Muzea JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích Zuzanou Leherovou. Epidemiologická situace tu opět nedovoluje slavnostně otevřít novou muzejní sezónu, přivítat milé hosty, rozdat přátelské polibky pod rozkvetlou třešňovou větví a zatleskat vystoupení umělců. V těchto dnech se tady však přesto připravuje první letošní výstava.

"Už je to stejné druhý první máj za sebou a začíná to být tristní. Ještě stále nesmíme nic, čekáme vždy znovu a znovu, s čím přijde vláda. Rádi bychom pro drobný prodej otevřeli alespoň infocentrum, které je součástí našeho muzea. Nicméně podle plánu připravujeme teď výstavu Moniky Sádlové, místní to výtvarnice. Děláme pro to všechno, budeme připraveni, a jakmile to bude možné, tak výstavu zpřístupníme," řekla nám v předvečer prvního květnového víkendu ředitelka muzea, která tu pracuje už třicet roků. "Já se prostě nemůžu smířit s tím, že jsem na prvního máje doma a vařím," dodala s úsměvem.

Takto vypadalo v netolickém muzeu zatím poslední zahájení sezóny.

Výstava obrazů malířky Moniky Sádlové nazvaná Čas na barvy má být otevřena od 3. do 31. května. Přístupná bude podle vládního rozvolňování epidemických opatření. Místní výtvarnice je členkou Klubu vodňanských výtvarníků, držitelkou ceny za grafiku, autorkou celé řady ilustrací. Mimo jiné ilustrovala nápaditými obrázky dětského průvodce Objevte Netolice. Ze všech technik má nejraději perokresbu. Připomeňme si, že v netolickém muzeu vystavovala Monika Sádlová s velkým úspěchem již v roce 2016, takže se do své domovské výstavní síně vrací po pěti letech.

Aby těch výročí nebylo v Netolicích málo, nemůžeme zapomenout ani na ještě jedno zajímavé. Ochotnický soubor Tyl Netolice, jehož je Zuzana Leherová principálkou, už třicet let připravuje Divadelní léto na Kratochvíli. "Chtěli jsme proto pro naše věrné návštěvníky připravit vylepšený program se vzpomínkovými fotografiemi z různých představení v minulých letech a s krátkými texty. To pro případ, že se letošní Divadelní léto v zahradě zámku Kratochvíle náhodou uskuteční. Což v tuto chvíle také nevíme, ale společně s kastelánem Vojtěchem Troupem v to doufáme. Samozřejmě se už moc těšíme na návštěvníky, jak v našem muzeu a infocentru, tak na představeních Divadelního léta na Kratochvíli," zdůraznila Zuzana Leherová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena