Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Turisté uvolnili místo divočině. U kanálu viděli dokonce i vlky

ŠUMAVA - 29/4 2021 - 12:33 – Dlouho trvající omezení pohybu lidí vyhnalo turisty i ze Šumavy. A na to nakonec zareagovala divoká zvěř.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytl starosta Nové Pece Martin Hrbek  

  

Spatřit vlky na Šumavě je kvůli jejich plachosti téměř nemožné. Nedávno však byli viděni na turisticky jednom z nejatraktivnějších míst. Pomohl tomu odliv turistů, díky kterému mohou místní obyvatelé opět pozorovat divokou zvěř, jako jsou třeba právě vlci ale i rysové nebo losi a sovy.

„S lockdownem a tím i nulovou návštěvností jsme vnímali zvýšený a méně ostražitý pohyb zvěře v celém katastru. Například v části obce Láz byli u Schwarzenberského kanálu přímo na turistické trase spatřeni dva vlci,“ řekl starosta Nové Pece Martin Hrbek. „Na cestě do osady Jelení Vrchy, kde starosta sám bydlí, byl podle jeho slov opakovaně spatřen losí samec a dva týdny po té ve stejném místě dokonce pět losic najednou,“ dodal mluvčí Turistického spolku Lipensko Pavel Pechoušek.

Lockdown omezoval pohyb turistů na Šumavě zhruba půl roku a od začátku března do 11. dubna navíc pomohl klidu v šumavské přírodě i zákaz pohybu mezi okresy. Zvěř proto jakoby ztratila plachost, respektive se opět vydala na místa, kterým se dříve kvůli návalům lidí vyhýbala.

„Změny jsou poznat hlavně na srnčí zvěři, kdy přestala reagovat rychlým úprkem do krytu, ale jistila v kratší vzdálenosti a pomaleji odcházela. Neřekl bych, že by v tak krátké době docházelo ke ztrátě přirozené plachosti zvěře, ale je jisté, že výrazné snížení rušení lidmi přispělo k většímu uklidnění a zmírnění stresu z neustálého pachu člověka,“ řekl novopecský lesník Pavel Štětina.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena