Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Po loňském fiasku Prachatičtí objevují participativní rozpočet

PRACHATICE - 27/4 2021 - 15:03 – O participativní rozpočet je v Prachaticích konečně zájem. Už do něj dorazily z řad veřejnosti čtyři návrhy.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Idea participativního rozpočtu se Českem šíří poměrně rychle a masivně. Velké zapojení veřejnosti vzbudila třeba ve Vimperku, kde do něj v prvním ročníku přišlo hned devět návrhů. V Prachaticích ale skončil první ročník fiaskem, když přišel jen jeden návrh a ten se netýkal majetku města. Letos už je o něj však zájem i v Prachaticích, když radnice už dostala čtyři návrhy – dva jsou kompletní a dva bude nutné ještě doplnit.

Princip participativního rozpočtu je přitom velmi jednoduchý. Zastupitelstvo vyčlení z městského rozpočtu peníze a o jejich využití rozhoduje veřejnost. Nejprve navrhuje projekty a po jejich prověření o nich pak hlasuje. Navrhovat je možné například vybudování nových hřišť, úpravy a vyčištění veřejných prostor, umístění nových laviček, vyhlídek nebo odpočinkových míst či akce a podobně.

V Prachaticích vznikl participativní rozpočet díky návrhu zastupitelky Barbory Koritenské. Vyčleněno na něj je sto tisíc korun a letos je možné do něj podávat návrhy ještě do tohoto pátku 30. dubna na webu www.tvorime.prachatice.eu.

K podobnému zapojení veřejnosti do života města je přitom prachatická koalice skeptická. Starosta Martin Malý zastává názor, že když lidé něco potřebují, mohou přijít na radnici přímo a odmítá proto třeba i zavedení půl hodiny pro připomínky a nápady veřejnosti v programu zastupitelstva. Loni takto vysvětloval i to, že o první ročník participativního rozpočtu nebyl zájem.

„Jedním z důvodů může být nezájem občanů angažovat se na možném zlepšení města právě touto formou. Druhým je skutečnost, že opravdu hodně přání občanů je plněno městem Prachatice napřímo, bez nutnosti využit participativního rozpočtu například po pravidelných schůzkách s poradním sborem seniorů a zdravotně postižených, přáním a podnětům směřovaným přímo vedení města a podobně,“ uvedl loni starosta pro prachatickoNEWS.CZ.

Naopak iniciátorka prachatického participativního rozpočtu Barbora Koritenská viděla hlavní chybu v malé propagaci. „Za mě je to určitě neschopnost města udělat participativnímu rozpočtu kvalitní propagaci,“ uvedla loni pro prachatickoNEWS.CZ. „Spousta lidí vůbec nevěděla, že tu nějaká možnost byla. Říkali jsme, že je nutné udělat pro PR vlastní web, vytisknout letáčky do schránek… Je vidět, že město má s komunikací s občany problémy,“ dodala.

Letos však radnice propagaci vylepšila, když participativní rozpočet propagovala zprávou v Radničním listu, letákem a také vytvořila web www.tvorime.prachatice.eu, kde jsou i formuláře pro předkládání projektů. A hned přišly čtyři návrhy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena