Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pěší zóna má centrum Prachatic zbavit věčného lockdownu

PRACHATICE - 16/4 2021 - 12:35 – Živé Prachatice přišly s návrhem udělat z Poštovní ulice pěší zónu. Napoprvé jejich zajímavý nápad zastupitelstvem neprošel.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: TOMÁŠ, ZDENĚK A MILADA PŘIBYLOVI 

  

Návrh zastupitelstvu předložila Barbora Koritenská. Nejprve zónu navrhla na zkoušku na letní sezónu. Hlavním důvodem je přilákat život zpět do historického srdce Prachatic. „Město jako při lockdownu vypadá i když lockdown není. Spousta lidí se na sociálních sítích směje, že nepozná, jestli u nás lockdown je nebo není. Já ale myslím, že to k smíchu moc není,“ řekla zastupitelstvu Barbora Koritenská.

Z Poštovní ulice by v případě schválení zóny zmizela auta, která tu stejně parkovat nesmí a do Husovy ulice by se jezdilo jen přes Velké náměstí. Objevit by se tu mohla přenosná zeleň a předzahrádky. Také by tu mohlo vzniknout místo pro hraní dětí, protože v historickém jádru Prachatic žádné hřiště nemají. A k tomu by mohla zóna sloužit i pro široké spektrum kulturních akcí, které se tu už stejně konají a hlavně pro setkávání.

Koalici na návrhu vadilo, že u něj chybí některá důležitá stanoviska. „Pro jakékoliv rozhodnutí by měl mít každý zastupitel města k dispozici maximální množství informací a podkladů, aby mohl předložený návrh řádně posoudit a následně se zodpovědně rozhodnout. V tomto návrhu, který může značně ovlivnit dopravní situaci v centru města, nám chybělo vyjádření dopravní komise, složek integrovaného záchranného systému, dopravní policie a podobně,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Júsuf Traore proto kolegy z Živých Prachatic podpořil návrhem usnesení, které by zřízení zóny hned nenařizovalo, ale nejprve by prověřilo, zda je její zřízení možné. Dopravně to problém nepředstavuje, zákon to umožňuje a hasiči, záchranáři a policisté by do zóny mohli bez problémů v případě potřeby vjet, tak jako do jiných pěších zón v Čechách.

Návrh na zřízení zóny už na tuto letní sezónu však neprošel, když k němu koalice řekla své měkké ne tím, že se hlasování zdržela. Návrh Júsufa Traoreho na prověření vzniku zóny však nečekaně podpořil i místostarosta Miroslav Lorenc. Opozici však chyběl potřebný jedenáctý hlas Jana Bauera, který se hlasování neúčastnil.

Barbora Koritenská proto chce návrh předložit zastupitelstvu znovu i s potřebnými stanovisky. „S kolegou Jakubem Nepustilem už řešíme předložení bodu dopravní komisi. Pokud budu mít stanovisko před nadcházejícím jednáním, budu navrhovat opět alespoň prověření vytvoření pěší zóny. Nicméně je trošku smůla, že i kdyby to prošlo, už s velkou pravděpodobností nestihneme letošní sezónu,“ řekla Barbora Koritenská pro prachatickoNEWS.CZ.

Zřízení pěší zóny v prachatickém centru je dalším z návrhů, na kterém se ukazuje, že v prachatickém zastupitelstvu proti sobě stojí dva těžko smiřitelné bloky – koalice s důrazem na starší a konzervativní voliče, kteří chtějí v Prachaticích hlavně klid a maximálně podpoří investice, které už tu byly, jako třeba letní kino. A opozice s liberním přístupem a podporou aktivního mládí. Koalice s výjimkou místostarosty Miroslava Lorence sice příliš nadšení z pěší zóny neprojevila, ale v tomto případě, by mohlo jít o nápad, který by se mohl líbit i jejím konzervativnějším a starším voličům, protože pěší zóny jsou v Čechách prostě oblíbené napříč generacemi.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena