Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Mistr pekař Augustin Sobotovič v zimě kamarádil s mikrofonem

LENORA, VOLARY - 8/4 2021 - 10:41 – Že mu někdy někdo zavře pec, toho by se mistr pekařský z Velké lóže pecařské v Lenoře Augustin Sobotovič nikdy nenadál.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto archiv Augustina Sobotoviče

  

A přece se tak stalo. Koronavirová pandemie naordinovala v podobě vládních restrikcí neplánované prázdniny i jeho dalším domovským pecím, ve Volarech, kde bydlí, a v Hoslovicích na Strakonicku. Činorodý osmdesátník, který se svým týmem čeká na opatrné rozvolnění vládních restrikcí a zahájení pekařské sezony, která obvykle začínala o poslední dubnové sobotě a trvalo až do Silvestra, však ani v zimě nezahálel.

Suroviny, které nakoupil na adventní pečení na konci loňského roku, musel zamrazit. Ale sedět jen tak se založenýma rukama a hudrat na bolavé koleno, které čeká na operaci - to nebylo nic pro něj. A tak se přeškolil na rozhlasového vypravěče.

Totiž - přeškolil, ani moc nemusel. Vždyť od pece je už po léta zvyklý si s návštěvníky veřejného pečení pěkně povídat. Ochotně jim prozradí svůj recept na pšenično žitný chléb, lenorské česnekované placky nebo dalamánky, koláče či na vánočky. Popřeje jim hezký nový rok, hodně zdraví a božího požehnání, připomene i význam církevních svátků během roku a pravidelně si s nimi i zazpívá pecařskou hymnu, kterou sám upravil.

Přibrat si k tomu všemu ještě mikrofon, nebyl pro populárního Gustu takřka žádný problém. Jeho poutavé vyprávění o pekařského řemesle, ale i šumavských tradicích, zprostředkoval milovníkům pečení a vůbec všem posluchačům Český rozhlas, zejména jeho studia v Českých Budějovicích a v Plzni. A to dokonce v několika pokračováních. 

Například v Neočekávaném dýchánku moderátora Petra Jančaříka v plzeňském studiu se Augustin Sobotovič představil jako muž, který přivezl chleba až z Lenory. Neváhal všem vysvětlit, že Lenora se nachází na českém jihozápadě, kousek od hraničního přechodu do Německa Strážný - Philippsreut. "Třeba cestou z Prahy přes Strakonice a Volary narazíte v Lenoře u silnice rovnou na pec z roku 1834, která vypadá tak trochu jako perníková chaloupka," poskytl svým hostitelům nejprve krátkou lekci z téměř pohádkově znějícího místopisu.

Dál vyprávěl, jaké tam bývaly zimy, kolikrát musel pec vyhrabávat z hromady sněhu, o tom, jak peče stále stejný chleba podle historického receptu minimálně sto let starého a odmítá návrhy některých návštěvníků pečení na jiný "...takový, makový, ořechový." Vysvětlil také jak udržovat při života kvásek, proč se syrový bochníček před vložením do pece navlhčuje vodou (aby při pečení nepopraskal), jak pečovat o mouku a řadu dalších zásad. Na častou otázku - co je k pečení chleba třeba, odpovídá Augustin Sobotovič: "Lásku, sílu, cit a hlavně srdce. A největší cena pro mě je, když za mnou přijdou a řeknou mi - děláte to dobře, jen tak dál."

V českobudějovickém studiu Českého rozhlasu se Augustin Sobotovič věnoval úctě k pekařskému řemeslu a všemu co s chlebem souvisí. "Dneska už si chleba lidé tolik neváží, ale dříve to byl skutečně boží dar, který měli lidé hlavně na venkově ve velké úctě, protože věděli, co to obnáší, než ten boží dárek přijde na stůl,“ vysvětloval. "Když se dnes podíváte k odpadovým kontejnerům a vidíte, kolik je tam vyhozeného pečiva, je to neúcta především k práci lidí, kteří je vytvořili.“

Posluchačům mistr pekařský také připomněl, jak se dříve žilo v Lenoře. "Na okolních políčkách se urodilo jen trochu žita, ovsa, brambor a zelí,“ vysvětlil prvopočátky veřejného pečení Augustin Sobotovič. "A to úrodu ještě často zasypal na podzim sníh, že ji ani lidé nestačili sklidit. V době neúrody musela mouku na pečení nahradit i směs z borové kůry," dozvěděli se posluchači.

V obci bylo takových veřejných pecí pět, ale dochovala se jen ta, kterou nechal postavit zakladatel lenorského sklářství Jan Meyer, protože potřeboval lidi na práci. Díky zapáleným nadšencům, jako je pekařský mistr Augustin Sobotovič a jeho tým, tradice veřejného pečení chleba žije v Lenoře dodnes. A šíří se dál...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena