Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Cedule avizující radary by řidiče zpomalily. Město je ale nechce

PRACHATICE - 29/3 2021 - 15:38 – Prachatická radnice odmítá dát k městským radarům měřícím rychlost upozornění pro řidiče. Jiná města to ale dělají.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Radary měřící rychlost používají Prachatice na obchvatu a u Vodňanky od poloviny loňského roku. Za prvních šest měsíců provozu vydělaly městu na pokutách 4,8 milionu korun čistého. Z opozice přitom zazněl návrh, aby se k nim přidaly informační cedule, které by na ně upozornily. V našem okrese na radary upozorňuje například Vimperk, z velkých měst pak třeba i některé části Prahy.

Cedule by mohly mít efekt na projíždějící řidiče – více by jich zpomalilo. Místní řidiči už si na radary většinou zvykli a jezdí u Vodňanky a na obchvatu pomaleji. Přespolní řidiče, kteří tudy jedou poprvé a naposledy, však pokuta z prachatického obchvatu, kterou dostanou za měsíc, nezpomalí. Pokud by je však cedule upozornily předem, zpomalili by také a doprava by tu byla bezpečnější.

Podle starosty ale odmítavý postoj vedení města vychází z doporučení odborníků. „Komise dopravy došla k tomu, že umisťovat tam další cedule už není vhodné z hlediska přehlednosti. A za druhé je to nadbytečné, protože každý ví, že v obci se jezdí padesátkou,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý. „Je to jako když řekneme, že tady měříme, a kde s měřením končíme, už můžete klidně porušovat předpisy,“ dodal.

I když radary prvních šest měsíců vydělávaly, nečeká z nich letos město do rozpočtu prý ani korunu zisku. „Budeme rádi, když ten provoz udržíme na nule a budeme rádi, že to bude chránit účastníky silničního provozu,“ řekl Martin Malý. Umístění tabulí upozorňujících na radary často také mění etické hodnocení toho, jestli je radnice nemají hlavně na posilování rozpočtu a jestli nechtějí dosahovat zpomalení řidičů metodami policejního státu.

Cedule upozorňující na radary ve Vimperku.

Radary na prachatickém obchvatu a Vodňanky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena